Kariyer değerlerini açıklamada kişilik özelliklerinin etkisi: Z kuşağı üzerine bir araştırma
The effect of personality traits in explaining career values: A study on generation Z
- Tez No: 779532
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURDU MEHMET BİÇKES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Z Kuşağı, kişilik, kariyer değerleri, Generation Z, Personality, Career Values
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı, Z Kuşağı bireylerinin kişilik özelliklerinin kariyer değerlerini açıklamadaki etkisini analiz etmektir. Araştırmanın örneklemini, Kayseri ilinde kurulu üniversitelerde öğrenim gören, Z Kuşağı kapsamındaki bireyler oluşturmaktadır. Çalışmada kullanılan veriler, Soto & John (2017) tarafından geliştirilen kısaltılmış“Beş Faktör Kişilik Özellikleri Ölçeği”ve Edgar Schein (1990) tarafından geliştirilen“Kariyer Değerleri Ölçeği”kullanılarak, anket yöntemi ile toplanmıştır. Uygulama neticesinde kullanılabilir 487 adet anket formu elde edilmiştir. Elde edilen veriler, SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde, geçerlilik ve güvenilirlik, normallik, tanımlayıcı istatistikler, korelasyon ve regresyon testleri kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre, kişilik özellikleri ve alt boyutları ile kariyer değerleri ve alt boyutları arasında pozitif yönlü anlamlı bir etkinin olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Kariyer değerleri üzerinde kişilik özelliklerinin anlamlı bir etkisi olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmaya katılan öğrencilerin, en yüksek düzeyde gelişime açıklık, en düşük düzeyde duygusal denge kişilik özelliklerine sahip oldukları ve en yüksek düzeyde saf meydan okuma, en düşük düzeyde girişimcilik kariyer değerlerine sahip oldukları sonucuna varılmıştır. Çalışma kapsamında son olarak, araştırma bulgularından hareketle çeşitli teorik ve yönetsel çıkarımlar aktarılmış, araştırmanın kısıtlarına değinilmiş ve konu özelinde çalışma yapacak araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the effect of personality traits of Generation Z individuals in explaining their career values. The sample of the study consists of individuals within the scope of Generation Z who are studying at universities established in Kayseri. The data used in the study were collected by survey method using the abbreviated“Five Factor Personality Traits Scale”developed by Soto & John (2017) and the“Career Values Scale”developed by Edgar Schein (1990). As a result of the application, 487 usable questionnaire forms were obtained. The obtained data were analyzed through the SPSS program. In the analysis of the data, validity and reliability, normality, descriptive statistics, correlation and regression tests were used. According to the results of the analysis, it was found that there was a positive and significant effect between personality characteristics and sub-dimensions and career values and sub-dimensions. It was found that personality traits had a significant effect on career values. In addition, it was concluded that the students participating in the research had the highest level of openness to development, the lowest level of emotional balance personality traits and the highest level of pure challenge, the lowest level of entrepreneurial career values. Finally, within the scope of the study, various theoretical and managerial inferences were conveyed based on the research findings, the limitations of the research were mentioned and suggestions were made for the researchers who will conduct subject-specific studies.