Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin kariyer uyum becerileri ile girişimcilik eğilimlerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of career adjustment skills and entrepreneurship tendencies of Düzce University Faculty of Sport Sciences students according to some variables
- Tez No: 869827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT GÖRÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Spor, Economics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik Eğilimi, Kariyer Uyum Becerileri
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde eğitim gören öğrencilerin kariyer uyum becerileri ile girişimcilik eğilimleri arasındaki ilişki incelenen bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini, Düzce Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde eğitim gören 556 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada, araştırmacı tarafından öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemeye yönelik sorular içeren bir form kullanılmıştır. Ayrıca, girişimcilik eğilim değerlerini ölçmek için 2009 yılında Yılmaz ve Sünbül tarafından geliştirilen 'Üniversite Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeği' adlı 36 maddelik bir ölçek ve Kanten (2012) tarafından Türkçeye uyarlanan ve geçerlilik-güvenirlilik çalışması yapılan 20 maddelik 'Kariyer Uyum Yetenekleri Ölçeği' kullanılmıştır. Girişimcilik Eğilimi ve Kariyer Uyum Becerileri Ölçekleri aracılığıyla araştırmacı tarafından yüz yüze toplanmış ve analiz edilmiştir. Verilerin istatistiklerini açıklamak için IBM SPSS 25 programı kullanılarak analizler bilgisayarda yapılmıştır. Verilerin frekans tablosu oluşturulup verilerin dağılımını belirlemek için normallik testi yapılmıştır. Verilerin analizinde normallik değerlerini ölçmek için aritmetik ortalama değerleri, standart sapma, skewness (çarpıklık) ve kurtosis (basıklık) değerleri incelenmiş; sonuçlara göre veriler normal dağılım göstermiştir. Bu bağlamda anlamlılık düzeyi 0,05 kabul edilerek parametrik testler yapılmıştır. Verilere öğrencilerin demografik özelliklerine göre t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), değişkenler arasındaki ilişkiyi gösteren Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. Korelasyon analizi ile Kariyer Uyum Becerileri ile Girişimcilik Eğilimleri arasındaki ilişki incelenip Kariyer Uyum Becerilerinin Girişimcilik Eğilimlerini ne kadar açıkladığı araştırılmıştır. Sonuçlara göre Kariyer Uyum Becerileri ile Girişimcilik Eğilimleri arasındaki ilişki güçlü ve pozitif yönlüdür.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between the career adaptability skills and entrepreneurial tendencies of students enrolled in the Faculty of Sports Sciences at Düzce University was investigated. The research implemented an associative survey model, a quantitative research method, to examine this relationship. The study population consisted of 556 students attending Düzce University's Faculty of Sports Sciences. An inquiry tool using a questionnaire technique was employed for data collection. The researcher utilized a form containing questions regarding the demographic characteristics of the students. Additionally, two scales were used in the study: the 'Entrepreneurship Scale for University Students,' a 36-item scale developed by Yılmaz and Sünbül in 2009 to measure entrepreneurial tendencies, and the 'Career Adaptability Skills Scale,' a 24-item scale adapted to Turkish by Kanten (2012) with established validity and reliability. The Entrepreneurial Tendency and Career Adaptability Skills Scales were administered face-to-face by the researcher and then analyzed. IBM SPSS 25 software was used for data analysis, encompassing the creation of frequency tables and conducting normality tests to determine the data distribution. The statistical properties of the data, including mean, standard deviation, skewness, and kurtosis, were examined to assess normality, which indicated a normal distribution of the data. Therefore, parametric tests were conducted, considering a significance level of 0.05. Parametric tests such as t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation analysis were conducted based on students' demographic characteristics. Correlation analysis was used to explore the relationship between Career Adaptability Skills and Entrepreneurial Tendencies, aiming to determine how much Career Adaptability Skills explained Entrepreneurial Tendencies. The results indicated a strong and positive correlation between Career Adaptability Skills and Entrepreneurial Tendencies.This study sheds light on the significant and positive relationship between Career Adaptability Skills and Entrepreneurial Tendencies among students at the Faculty of Sports Sciences, Düzce University