İnsan kaynakları yönetimi uygulamaları ile iş yerinde mutluluk ilişkisi: Gıda sektöründe bir vaka araştırması
The relationship between human resources management practices and happiness in the workplace: A case study in the food sector
- Tez No: 927731
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, Aile Şirketleri, İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, Human Resources Management, Family Businesses, Human Resources Management Applications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yöneticiliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UYGULAMALARI İLE İŞ YERİNDE MUTLULUK İLİŞKİSİ: GIDA SEKTÖRÜNDE BİR VAKA ARAŞTIRMASI İnsan Kaynakları Yönetimi, şirketlerin hem özgün dinamiklerini anlamak hem de bu şirketlerin başarısını ve sürekliliğini sağlamak için kritik bir öneme sahiptir. Çalışanların şirketin değerlerini, hedeflerini ve beklentilerini anlamalarına yardımcı olur. Bu değerlerin tüm çalışanlar tarafından anlaşılması ve benimsenmesi şirket için önemli bir unsurdur. Bu çalışmanın amacı, gıda sektöründe hizmet veren bir aile şirketinin insan kaynakları yönetimi uygulamalarını kullanarak çalışanlarının iş yerindeki mutluluk ilişkisini incelemektir. İnsan kaynakları uygulamaları ve insan kaynakları yönetim anlayışı incelenerek işletmeye yönelik bir çalışma yapılmıştır. Çalışmayı detaylı incelemek amacıyla gıda sektöründe hizmet veren bir şirkete ait çalışanlar ele alınmıştır. Çalışmada insan kaynakları yönetiminin etkin kullanılmasında önemli olan uygulamalar araştırılmıştır. Geniş bir literatür çalışması sonucunda insan kaynakları uygulamaları hakkında detaylıca bilgi verilmiştir. Daha sonra aile şirketleri bu yönüyle araştırılıp değerlendirilmiştir. Çalışmada iki farklı model bir arada değerlendirilerek insan kaynakları yönetimi uygulamalarının iş yerinde mutluluk ilişkisi incelenmiştir. Bu çalışma yapılacak benzer çalışmalara katkı sağlaması amacıyla detaylıca açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmalar kapsamında insan kaynakları uygulamalarının, iş yerinde mutluluğu artırmaya yönelik önemli bir rol oynadığına dair pek çok bulgu bulunmaktadır. İşe alım süreçlerinden eğitim fırsatlarına, ödüllendirme sistemlerinden performans yönetimine kadar farklı insan kaynakları uygulamaları, çalışanların iş yerindeki mutluluklarını doğrudan etkileyen faktörlerdir. Araştırma bulgularına göre çalışmaya katılanların %85,8 oranında erkek olduğu ve çoğunluğun 36-45 yaş grubu arasından oluştuğu gözlemlenmektedir. Aynı zamanda çoğunluğunu ilkokul mezunu olan katılımcıların gelir düzeyinin de çoğunlukla 17.000-25.000 ₺ aralığında olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların büyük çoğunluğunun iş tecrübesinin 0-5 yıllık olduğu ve %97,2 oranında büyük çoğunluğunun da şirket ile akrabalık ilişkisinin olmadığı görülmüştür. Çalışmanın istatistiksel verilerini incelediğimizde katılımcıların insan kaynakları yönetimini değerlendirme kısmına verdikleri cevapların kararsız veya kesin bir görüş belirtmediklerini bize göstermektedir. Ayrıca iş yerinde mutluluk ölçeğine vermiş oldukları cevaplar ise katılımcıların olumlu düşünceye sahip olduklarını ortaya çıkarmıştır. Çalışma sonucunda, İKY uygulamalarının etkili bir şekilde yönetilmesinin, iş yerinde olumlu bir çalışma ortamı oluşturarak çalışanları psikolojik olarak iyileştirdiği gözlemlenmiştir. İyi bir İKY yönetimi, adil ücretlendirme, kariyer gelişimi, çalışanların görüşlerinin dikkate alınması ve esnek çalışma koşulları gibi faktörlerle ilişkilidir. Sonuç olarak İKY uygulamaları ile iş yerinde mutluluk ilişkisini verimli bir şekilde yönetmek, yalnızca çalışanların yaşam kalitesini iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda şirket başarısına da katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN HUMAN RESOURCES MANAGEMENT PRACTICES AND HAPPINESS IN THE WORKPLACE: A CASE STUDY IN THE FOOD SECTOR Human Resources Management is of critical importance to understand the unique dynamics of companies and to ensure the success and continuity of these companies. It helps employees understand the company's values, goals and expectations. It is an important element for the company that these values are understood and adopted by all employees. The purpose of this study is to examine the relationship between happiness at work and the employees of a family company operating in the food sector using human resources management practices. A study was conducted on the business by examining human resources practices and human resources management approach. In order to examine the study in detail, employees of a company operating in the food sector were taken into consideration. In the study, the applications that are important in the effective use of human resources management were investigated. As a result of a wide literature study, detailed information was given about human resources applications. Then, family companies were investigated and evaluated in this respect. In the study, two different models were evaluated together and the relationship between human resources management practices and happiness at work was examined. This study was tried to be explained in detail in order to contribute to similar studies to be conducted. There are many findings across studies that human resources practices play an important role in increasing happiness in the workplace. Different human resources practices, from recruitment processes to training opportunities, from reward systems to performance management, are factors that directly affect employees' happiness in the workplace. According to the research findings, it is observed that 85.8% of the participants in the study are male and the majority are between the ages of 36-45. It was also determined that the income level of the participants, most of whom are primary school graduates, is mostly between ₺17,000-25,000. It was observed that the majority of the participants have 0-5 years of work experience and 97.2% of them have no family relationship with the company. When we examine the statistical data of the study, it shows us that the answers given by the participants to the evaluation part of human resources management do not express an undecided or definite opinion. In addition, the answers given to the happiness scale at work revealed that the participants have a positive opinion. As a result of the study, it was observed that effective management of HRM practices psychologically improves employees by creating a positive working environment in the workplace. Good HRM management is associated with factors such as fair compensation, career development, consideration of employees' opinions and flexible working conditions. As a result, efficiently managing the relationship between HRM practices and happiness in the workplace will not only improve the quality of life of employees, but will also contribute to the success of the company.