Türkçede paradoks (teori ve inceleme)
Paradox in Turkish (theory and analysis)
  1. Tez No: 779569
  2. Yazar: RABİA LEYLA BAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: paradoks, karşıtlık, çelişki, oksimoron, paradoksal ifadeler, paradoks türleri, şiirde paradoksal ifadeler, paradox, opposition, contradiction, oxymoron, paradoxical expressions, types of paradox, paradoxical expressions in poetry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Felsefeden beslenen paradoks; mantık, matematik, ekonomi ve edebiyat gibi pek çok bilim alanına konu olmuş bir terimdir. Paradoks, bir önerme veya ifadenin doğru kabul edildiğinde yanlış, yanlış kabul edildiğinde de doğru çıkması durumudur. Paradoks, içinde karşıtlık ve çelişkiyi bir arada barındırır. Özellikle dinî şiirlerde karşımıza çıkan bu karşıtlık ve çelişkinin hâkim olduğu paradoksal ifadeler, şairin Allah'a duyduğu aşktan dolayı istiğrak hâlinde gayriihtiyari söylediği sözlerdir. Söylenen sözler görünüşte anlamsız gibi görünse de paradoksal ifadeler, derin bir anlam hazinesine sahiptir. Mantıki paradokslarda iki tümcenin karşıtlığı ve çelişikliğinin bir kısır döngüye girmesi söz konusu iken paradoksal anlatımlarda zıtlıklardan doğan çelişkinin ötesindeki anlamı ortaya çıkarmak paradoksun bir anlamlılık ifade ettiğini gösterir. Bu yüzden paradoksal anlatımlarda çelişki sadece görünüştedir, anlam ise derinlerdedir. Sözde anlamsızlığın da bir anlamlılık ifade ettiğini gösteren paradoks, diğer edebî sanatlardan farklı olarak şair veya yazarların insan dilinin yetersizliği ve sınırlılığından dolayı tercih edilen edebî bir sanat ve biçemdir.
Özet (Çeviri)
Paradox, fed by philosophy, is a term that has been the subject of many fields of science such as logic, mathematics, economics and literature. Paradox is when a proposition or statement turns out to be false when accepted as true, and true when considered false. Paradox, contains contradiction and contradiction together. Paradoxical expressions in which this contrast and contradiction dominate, especially in religious poems, are the words that the poet voluntarily utters because of the love they feel for Allah. Although the spoken words may seem meaningless on the surface, paradoxical expressions have a deep treasure of meaning. While in logical paradoxes, the opposition and contradiction of two sentences enter into a vicious circle, in paradoxical expressions, revealing the meaning beyond the contradiction arising from the contradictions shows that the paradox expresses a meaningfulness. Therefore, in paradoxical narratives, the contradiction is only apparent, while the meaning is deep. Paradox, which shows that meaninglessness also expresses a meaningfulness, is a literary art and style that is preferred due to the inadequacy and limitation of the human language of the poet or writer, unlike other literary arts.