Amerikan şiiri ve Beat Kuşağı'nın çağdaş Türk şiirine etkisi
The influence of American poetry and Beat Generation on contemporary Turkish poetry
- Tez No: 779582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Beat Kuşağı etkisi, Çağdaş Türk şiiri, Amerikan Şiiri, Alımlama Estetiği, Duygusal Etki Kuramı, The Effect of Beat Generation, Contemporary Turkish Poetry, American Poetry, Reception Aesthetics, Emotional Impact Theory
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Edebiyat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışmada, Amerikan Şiirinin ve Beat Kuşağı'nın Çağdaş Türk şiiri üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada Amerikan şiiri ve çağdaş Türk şiirinin tarihsel gelişimleri incelenmiş, Amerikan şiirinin ve 1950'li yıllarda ortaya Beat Kuşağı hareketinin Türk şiiri üzerine etkisinin izleri sürülmüş, Amerikan şiirinin ve Beat hareketinin çağdaş Türk şiirini etkileyip etkilemediği incelenmiş ve bu etkinin nasıl ve ne oranda olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmada, alımlama estetiği kuramı, duygusal etki kuramı ve karşılaştırma yönteminden faydalanılmıştır. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde Batı etkisindeki Türk şiirinin tarihsel gelişimi ve bu süreçte yer alan şairler ele alınmış, bu bölümde kronolojik, tarihi ve biyografik bilgiler verilmiş, ikinci bölümünde alımlama estetiği ve duygusal etki kuramıyla ilgili kuramsal bilgiler verilmiş, son bölümünde ise 1950 sonrası Amerikan şiiri ve Beat Kuşağı'nın çağdaş Türk şiiri üzerine etkisi ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda, 1950 sonrası Amerikan şiirinin ve aynı tarihlerde ortaya çıkmış olan Beat Kuşağı hareketinin, çağdaş Türk şiiri üzerine etkisi, bu etkinin hangi sosyal ve kültürel arka yapıların üzerine inşa edildiği ve Türk şiirinin bugünü ortaya konmaya çalışılmıştır. İncelenen kaynaklar ve alanda yapılan mülakatlardan elde edilen bilgilerin ışığında, bu etkinin 1980'li yıllarda başladığı ve özellikle günümüzde yazılan şiirler ve şairler üzerinde etkin bir şekilde devam ettiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of American poetry and the Beat Generation on contemporary Turkish poetry were investigated. In the study, the historical developments of contemporary Turkish and American poems were examined, traces of the influence of American poetry and the Beat Generation movement that emerged in the 1950s on Turkish poetry were traced, it was examined whether the American poetry and the Beat Generation movement affected contemporary Turkish poetry, and how and to what extent this effect was tried to be revealed. In the study, reception aesthetics theory, emotional impact theory and comparison method were used. In the first part of the study; the historical development of Turkish poetry under Western influence and poets involved in this process were discussed, in this part, chronologically, historical and biographical information were given. In the second part; theoretical information about the aesthetics of reception and emotional impact theory were given. In the last part; the influence of American poetry and the Beat Generation on contemporary Turkish poetry were tried to be unearthed. As a result of the study, the effect of post-1950 American poetry and the Beat Generation movement that emerged on the same dates on contemporary Turkish poetry, which social and cultural backgrounds of this effect were built on, and the present of Turkish poetry was tried to be uncovered. In the light of the sources examined and the information obtained from the interviews in the field, it has been observed that this effect started in the 1980s and continues especially on the poems and poets written today.