14 haftalık tenis eğitim programının 12-14 yaş çocuklarda bazı motorik ve psikolojik özellikler üzerine etkisinin incelenmesi: Karma yöntem araştırması
Investigation of the effect of a 14-week tennis training program on some motoric and psychological characteristics in children aged 12-14 yeaes: Mixed method research
- Tez No: 779628
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL TUĞRULHAN ŞAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Problem Çözme Becerisi, Sosyal Kaygı, Spor Eğitim Modeli, Tenis, Problem-Solving Skills, Social Anxiety, Sports Education Model, Tennis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırmada spor eğitim modeliyle 14 haftalık tenis eğitim programının 12-14 yaş çocuklarda hareketlilik becerisi, reaksiyon zamanı, sosyal kaygı ve problem çözme becerisi üzerine etkisinin incelenmesi ve bu etki üzerine paydaş algılarının ortaya konulması amaçlanmaktadır. Yöntem:“İç İçe Karma Desen (The Embedded Design)”ile gerçekleştirilen bu araştırmanın nicel boyutunda çalışma grubu olarak 40'ı deney 35'i kontrol olmak üzere 75 kişi yer almıştır. Nitel boyutunu ise deney grubunun derslerine giren 9 branş öğretmeni oluşturmuştur. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Nitel veriler için MAXQDA nitel veri analizi kullanılmıştır. Verilerin normallik analizi olarak skewness (çarpıklık) ve kurtosis (basıklık) değerleri ve varyansların homojenliği (Levene Test) sonuçları incelenerek parametrik testlerin kullanılmasının uygun olduğu görülmüştür. Grup içi (ön test-son test) karşılaştırmalarında bağımlı gruplar t test, gruplar arası karşılaştırmalarda bağımsız gruplar t testi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmada eğitim programına katılan deney grubu öğrencilerinin reaksiyon ve hareketlilik becerileri ön test- son test ortalamaları karşılaştırıldığında son testler lehine olumlu yönde bir gelişim meydana gelmiş ve anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Bununla birlikte deney grubu öğrencilerinin sosyal kaygı ve problem çözme becerileri ön test- son test ortalamaları karşılaştırıldığında son testler lehine grubun sosyal kaygı düzeyinde düşüş, problem çözme becerilerinde ise artış meydana gelerek anlamlı düzeyde farklılıklar bulunmuştur. Nitel bulgularda öğrencilerin sosyal kaygıları ve öğrencilerin problem çözme becerileri temaları ve alt temalar oluşturulmuştur. Sonuç: Spor eğitim modelinde tenis eğitiminin 12-14 yaş grubu çocukların motor becerilerine (hareketlilik ve reaksiyon) ve psikolojik parametrelerine (sosyal kaygı ve problem çözme becerileri) olumlu etki ettiği bulunmuştur. Öğretmen görüşleri de bu gelişimi destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to examine the effect of the 14-week tennis training program with the sports education model on mobility skills, reaction time, social anxiety and problem-solving skills in children aged 12-14 years and to reveal the stakeholder perceptions on this effect. Method: In the quantitative dimension of this research carried out with“The Embedded Design”, 75 people have taken part as a working group, 40 of whom are the experiment group and 35 of whom are the control group. The qualitative dimension consists of the 9 branch teachers who teach the courses of the experimental group. The obtained data have been analyzed with SPSS program. MAXQDA qualitative data analysis has been used for qualitative data. It is observed that it is appropriate to use parametric tests by examining the skewness and kurtosis values and the homogeneity of variances (Levene Test) results as normality analysis of the data. In intra-group (pre-test-post-test) comparisons, dependent groups t-test has been used, and independent groups t-test has been used in intergroup comparisons. Findings: In the study, when the reaction and mobility skills of the experimental group students participating in the training program are compared with the pretest-posttest averages, it is seen that a positive development has occurred in favor of the final tests and a significant difference has been observed. Besides, when the pretest-posttest averages of the social anxiety and problem-solving skills of the experimental group students are compared, significant differences have been found in favor of the final tests by decreasing the social anxiety level of the group and increasing the problem-solving skills. In the qualitative findings, the social concerns of the students and the problem-solving skills of the students are created as themes and sub-themes. Conclusion: It is found that, in the sports education model, tennis training has a positive effect on the motor skills (mobility and reaction) and psychological parameters (social anxiety and problem-solving skills) of children aged 12-14 years. Teachers' opinions also support this development.