COVİD-19 pandemisi sürecinde hastaların hemşirelik imajı ve bakım algılarının incelenmesi
Investigation of nursing image and care perceptions of patients during the COVID-19 pandemic process
  1. Tez No: 779689
  2. Yazar: EZGİ NUR GÜRGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Hastanın hemşirelik bakımını algılayışı, hemşirelik bakımı, toplumun hemşirelik imajı, pandemide hemşirelik imajı, Patient's perception of nursing care, nursing care, nursing image of society, nursing image in pandemic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma Pandemi sürecinde hemşirelerin bakım verdiği kliniklerdeki hastaların hemşirelik imajı ve hemşirelik bakımını algılayış düzeylerini değerlendirmek; hastaların bireysel, hastalık ve hemşirelere yönelik düşüncelerini oluşturan özelliklerin imaj ve algı düzeylerine olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini büyük bir eğitim ve araştırma hastanesinin Genel, Yoğun Bakım, Covid ve Covid Yoğun Bakım kliniklerinde yatan 400 hasta oluşturmuştur. Veriler Nisan-Mayıs 2022 tarihlerinde toplanmıştır. Araştırmada; çalışmaya katılan bireylere Kişisel Bilgiler Anket Formu, Hastanın Hemşirelik Bakımını Algılayışı Ölçeği (HHBAÖ) ve Hemşirelik İmaj Ölçeği (HİÖ) uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; ölçek ve alt ölçek puanları arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearsonkorelasyon analizi, ölçek ve alt ölçekler ile hastaların sosyodemografik verileri arasında anlamlı farklılık olup olmadığını belirlemek üzere IndependentSamples t Testi ve Anova Testi, ölçek ve alt boyutlarının çeşitli değişkenler tarafından yordanmasına ilişkin Lineer Regresyon Analizi yapılmıştır. Araştırmaya katılan hastaların % 51'inin kadın, %79,8'inin 46 yaş ve üzerinde olduğu, %66'sının lise ve altında eğitim düzeyine sahip olduğu, %73'ünün evli olduğu, %54,2'sinin çalışmadığı saptanmıştır. Hastaların HHBAÖ toplam puan ortalaması x̄:71,05±3,42 olup yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. HHBAÖ puan ortalaması; ileri yaşta, kadınlarda, evlilerde, eğitim durumu lise ve altı olanlarda, çalışmayanlarda, Covid-19 kliniklerinde yatış yapanlarda, hastanede daha uzun süre kalanlarda, daha önce hastaneye yatanlarda, daha önce hastanede refakatçi olanlarda, halen covid hastalığı geçiriyor olanlarda, hemşire yakını olanlarda, kendisinin ve yakınının hemşire olmasını isteyenlerde ve pandemide hemşirelerin çalışmalarını çok iyi değerlendirenlerde daha yüksek bulunmuştur. HİÖ toplam puan ortalaması x̄:77,84±4,03 olup yüksek düzeyde bulunmuştur. HİÖ toplam puan ortalaması ileri yaşta, kadınlarda, evlilerde, eğitim durumu lise ve altı olanlarda, çalışmayanlarda, Covid-19 kliniklerinde yatış yapanlarda, hastanede daha uzun süre kalanlarda, daha önce hastaneye yatanlarda, daha önce hastanede refakatçi olanlarda, hemşire yakını olanlarda, kendisinin ve yakınının hemşire olmasını isteyenlerde ve pandemide hemşirelerin çalışmalarını çok iyi değerlendirenlerde daha yüksek bulunmuştur. HİÖ toplam puan ortalamasının %44'ü HHBAÖ tarafından açıklanmaktadır ve iki ölçek arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki ( R2 =0.442) bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the nursing image and nursing care perception levels of the patients in the clinics that nurses provide care during the pandemic process; The aim of this study was to determine the effect of the characteristics that make up the patients' thoughts about the individual, the disease and the nurses on the image and perception levels. The sample of the study consisted of 400 patients hospitalized in the General, Intensive Care, Covid and Covid Intensive Care clinics of a large training and research hospital. Data were collected in April-May 2022. In the research; Personal Information Questionnaire, Patient's Perception of Nursing Care Scale (HLAS) and Nursing Image Scale (HLFS) were applied to the individuals participating in the study. In the evaluation of the data; Pearsoncorrelation analysis was used to determine the relationship between scale and subscale scores, IndependentSamples t Test and Anova Test to determine whether there was a significant difference between the scale and subscales and sociodemographic data of the patients, and Linear Regression Analysis for the prediction of scale and subscales by various variables. It was determined that 51% of the patients participating in the study were women, 79.8% were 46 years old and over, 66% had a high school education level or below, 73% were married, and 54.2% were unemployed. The mean total score of the patients' HBAI score was x̄:71.05±3.42, which was found to be at a high level. The mean score of HBAI; elderly, women, married people, those with high school education and below, those who are not working, those who are hospitalized in Covid-19 clinics, those who stay in the hospital for a longer time, those who have been hospitalized before, those who have been hospitalized before, those who are still suffering from covid disease, those who are close to a nurse, It was found to be higher in those who want themselves and their relatives to become nurses and those who evaluate the work of nurses very well in the pandemic. The mean total score of HLQ was x̄:77.84±4.03, which was found to be high. The HIQ total score average is advanced, women, married, those with high school education and below, those who do not work, those who are hospitalized in Covid-19 clinics, those who have stayed in the hospital longer, those who have been hospitalized before, those who have been hospitalized before, those who have a nurse's relatives, It was found to be higher in those who want their relatives to be nurses and those who evaluate the work of nurses very well in the pandemic. 44% of the total mean score of HIQ is explained by the HIAS and a moderate positive correlation (R2 = 0.442) was found between the two scales.