Video slow motion gösterimi ile klasik öğretme yöntemlerinin karate kata tekniklerinin öğrenilmesinde etkisinin incelenmesi
The study of the effect of classical teaching methods on the teaching of karate kata techniques with video SLOW motion demonstration
  1. Tez No: 779721
  2. Yazar: RAHMETULLAH ENES KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL TUĞRULHAN ŞAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Karate, Kata, Heian Shodan, Video, Slowmotion, Karate, Kata, Heian Shodan, Video, Slowmotion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Araştırmanın temel amacı; video slow motion gösterimi ile klasik öğretme yöntemlerinin karate kata tekniklerinin öğrenilmesinde etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada eşitlenmemiş gruplar son test modelinden yararlanılmıştır. Bu modele uygun biçimde araştırma grupları oluşturulmuş ve tesadüfi seçimle belirlenmiş, 9-11 yaşlarında karateyle ilgilenmemiş 48 katılımcı çalışmaya katılmıştır. Katılımcılar üç ayrı gruba ayrılmıştır. Bunlar; Geleneksel Öğretim Yöntemi, Geleneksel + Video Temelli Öğretim Yöntemi ve Video Temelli Öğretim Yöntemi gruplarıdır. Tüm gruplara uygulamalar haftada 3 gün, toplam 12 hafta boyunca sürdürülmüştür. Bu öğretimlerde hedef temel karate tekniklerinin geliştirilmesidir. Araştırmada verilerin toplanması ve değerlendirmeler için uzman görüşü alarak hazırlanan gözlem formu kullanılmıştır. Verilerin analizindeyse SPSS programında, Kruskal Wallis-H testiyle fark testleri yapılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre tekniksel zorluk ortalama puanlarına bağlı gruplar arasında istatistiksel açıdan farklılık bulunmamıştır. Fakat grupların atletik, teknik, uygunluk (shotokan) ortalaması, teknikler toplamı, heian shodan ve test toplam puan ortalamalarına bağlı olarak gruplar arasında farklılık tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre hem geleneksel öğretim yöntemlerinin hem de video temelli olarak katılımcılara slow motion videoların bir arada kullanıldığı grubun karate tekniklerini ilişkin çeşitli parametrelerde daha başarılı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of the research; this study aims to examine the effect of classical teaching methods on learning karate kata techniques with video slow motion display. Method: In the study, unequal groups post-test model was used. In accordance with this model, research groups were formed and randomly selected, 48 participants aged 9-11 years who were not interested in karate participated in the study. Participants were divided into three separate groups. These; Traditional Teaching Method, Traditional + Video Based Teaching Method and Video Based Teaching Method are groups. Applications to all groups were carried out 3 days a week for a total of 12 weeks. The aim of these teachings is to develop basic karate techniques. In the research, an observation form prepared by taking expert opinion was used for data collection and evaluations. In the analysis of the data, difference tests were performed with the Kruskal Wallis-H test in the SPSS program. Results: According to the research findings, there was no statistical difference between the groups depending on the technical difficulty average scores. However, a difference was determined between the groups depending on the athletic, technical, fitness (shotokan) average, the total of techniques, heian shodan and test total score averages of the groups. Conclusion: According to the results of the research, it was found that the group, in which both traditional teaching methods and video-based slow motion videos were used together, were more successful in various parameters related to karate techniques.