Öğretmenlerin biçimlendirici değerlendirmeye yönelik görüş ve uygulamalarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Examination of teachers' opinions and practices on formative assess in terms of various various variables
- Tez No: 779722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitim, ölçme ve değerlendirme, biçimlendirici değerlendirme, education, measurement and evaluation, formative assessment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin biçimlendirici değerlendirmeye yönelik görüş ve uygulamalarının cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, öğretim kademesi, lisans mezuniyeti, öğrenim durumu ve yerleşim birimine göre anlamlı olarak farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Yöntem: Öğretmenlerin biçimlendirici değerlendirmeye yönelik görüş ve uygulamalarının çeşitli değişkenler açısından incelendiği bu çalışmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Erzurum il merkezine bağlı merkez ilçelerdeki 252 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin toplanabilmesi amacıyla“Kişisel Bilgiler Formu”ve“Öğretmenlerin Biçimlendirici Değerlendirmeye İlişkin Görüş ve Uygulamaları Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilere ilk olarak normallik testi yapılmıştır. Verilerin normal dağılım göstermesinden hareketle t-testi, tek yönlü varyans analizi yapılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin biçimlendirici değerlendirmeye yönelik görüş ve uygulamalarının cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, öğretim kademesi, öğrenim durumu ve yerleşim birimi değişkenlerine göre ölçeğin hiçbir boyutunda anlamlı bir farka ulaşılmamıştır. Lisans mezuniyeti değişkenine göre ölçeğin duyuşsal, tutum, öznel norm, öz yeterlik, niyet ve davranış boyutunda anlamlı bir farka ulaşılmamış olup ölçeğin kontrol edilebilirlik boyutunda ise anlamlı farka ulaşılmıştır. Sonuç: Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin biçimlendirici değerlendirmeye yönelik görüş ve uygulamaları açısından cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, öğretim kademesi, öğrenim durumu, yerleşim birimi değişkenlerinin önemli faktörler olmadığı belirlenmiştir. Lisans mezuniyeti değişkeninin ise öğretmenlerin biçimlendirici değerlendirmeye yönelik görüş ve uygulamalarını önemli düzeyde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine whether the views and practices of teachers towards formative assessment differ significantly according to gender, age, Professional seniority, teaching level, undergraduate degree, education level and settlement. Method: The survey model was used in this study, in which the views and practices of teachers towards formative assessment were examined in terms of various variables. The sample of the study consists of 252 teachers in the central districts of Erzurum city center. In order to collect data in the research,“Personal Information Form”and“Teachers' Formative Assessment Scale Concepts and Practices”scale were used. The data obtained in the study was first tested for normality. Based on the normal distribution of the data, t-test an done-way analysis of variance were performed. Findings: According to the research findings, no significiant difference was found in any dimension of the scale according to the variables of gender, age, professional seniority, teaching level, education status and settlement of teachers' views and practices towards formative assessment. According to the undergraduate graduation variable, no significiant difference was reacherd in the affective, attitude, subjective norm, self-efficacy, intention and behavior dimensions of the scale, but a significant difference was in the controllability. Conclusions: As a result of the research, it was determined that the variables of gender, age, professional seniority, teaching level, education status and settlement were not important factors in terms of tecahers' views and practices towards formative assessment. It was concluded that variable of undergraduate graduation significantly affected the views and practices of teachers towards formative assessment.