Mitoloji ve geleneksel kültürün çağdaş Türk sanatına yansıması (1950 sonrası çağdaş Türk sanatı)
Reflection of mythology and traditional culture on contemporary Turkish art (Contemporary Turkish art after 1950)
  1. Tez No: 779935
  2. Yazar: MEHMET YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET EMİN KAYSERİLİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: mitoloji, figür, çağdaş sanat, mythology, figure, contemporary art
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnsanoğlunun anlamlandıramadığı doğa olayları ve kavramlara, çeşitli anlamlar yüklemesi sonucu mitolojik öyküler ve bu öykülere paralel olarak bir takım inanışların ortaya çıktığı söylenebilir. Mitolojik öykü ve figürler bölge, iklim ve zaman etkenlerine bağlı olarak değişim ve dönüşümlere uğramış olsa da her çağda sanatın vazgeçilmez konusu olmuştur. Diğer milletlerin sanat eserlerinde etkili olan mitoloji, binyıllar öncesinden var olan Türk uygarlıklarının sanat eserlerinde görülmüştür. Mitolojik etkilerin olduğu dönemlerden birisi de Cumhuriyet sonrası başlayan Çağdaş Türk sanatının olduğu dönemdir. Yurt dışına eğitim ya da gezi amaçlı giden Türk sanatçıların batılı ressamların eserlerinde Doğu'ya ait izleri görmeleri Anadolu ve Türk mitolojisine olana ilgiyi arttırmıştır. Sanatçılarımızın ulusal bir sanat anlayışı oluşturma kaygısı Anadolu kültürü ve mitolojisine dayanan eserler üretmelerini sağlamıştır. Araştırmanın amacı 1950 sonrası Çağdaş Türk Sanatında mitolojik kökenli öykü ve figürlerin sanatçıların eserlerine yansıma biçimlerini belirlemektir. 1950 sonrası sanatsal üretimlerde mitolojinin hangi sanat alanlarında etkili olduğunu saptamaktır. Sanatçıların eserlerinde mitolojik konuları ele alma sebeplerini belirlemektir. Ayrıca kutsal öykülerin Çağdaş Türk sanatında el alınış biçimi de ele alınmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Öncelikle araştırma konusu ile ilgili yazılı ve görsel kaynaklar toplanmış, müze ve çeşitli koleksiyonlardaki eserler incelenmiş, yaşayan sanatçılarla görüşülmüştür. D grubu sanatçılarından olan Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nuri Abaç, Süleyman Saim Tekcan, Rauf Tuncer, Tomur Atagök gibi ressamlarımızın yanı sıra Mehmet Aksoy, Teoman Germaner, Mustafa Bulat gibi sanatçılar heykel alanında eserler üretmişlerdir. Bin yıllar öncesinden başlayan mitoloji ve sanat ilişkisi günümüzdeki sanatsal yaratılarda devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
It can be said that mythological stories and some beliefs in parallel with these stories emerged as a result of attributing various meanings to natural events and concepts that human beings could not make sense of. Although mythological stories and figures have undergone changes and transformations depending on the region, climate and time factors, they have become an indispensable subject of art in every age. Mythology, which is effective in the works of art of other nations, has been seen in the works of art of Turkish civilizations that existed thousands of years ago. One of the periods with mythological influences is the period of Contemporary Turkish art, which started after the Republic. The fact that Turkish artists who went abroad for educational or travel purposes saw the traces of the East in the works of western painters increased the interest in Anatolian and Turkish mythology. The concern of our artists to create a national understanding of art enabled them to produce works based on Anatolian culture and mythology. The aim of the research is to determine the reflection forms of mythological origin subjects and figures in the works of artists in Contemporary Turkish Art after 1950. It is to determine in which art fields mythology is effective in artistic productions after 1950. To determine the reasons for dealing with mythological subjects in the works of artists. In this study, qualitative research method based on literature review was used. First of all, written and visual sources related to the research subject were collected, the works in the museum and various collections were examined, and living artists were interviewed. Artists such as Bedri Rahmi Eyüboğlu, Nuri Abaç, Süleyman Saim Tekcan, Rauf Tuncer, Tomur Atagok as well as artists such as Mehmet Aksoy, Teoman Germaner and Mustafa Bulat produced works in the field of sculpture. The relationship between mythology and art, which started thousands of years ago, continues in today's artistic creations.