Özel bir hastanede çalışan hemşirelerin klinik basamaklandırma kariyer modelinden memnuniyet düzeylerinin, uygulamanın altıncı yılında değerlendirilmesi
The nurses working in a private hospital with the clinical staging nursing career model in the sixth year of implementation.
- Tez No: 779936
- Danışmanlar: DOÇ. ARZU KADER HARMANCI SEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Kariyer, Klinik basamaklandırma kariyer modeli
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu tez çalışmasında özel bir hastanede çalışan hemşirelerin klinik basamaklandırma hemşirelik kariyer modelinden memnuniyet durumlarının uygulamanın altıncı yılında değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu tanımlayıcı araştırmada veriler, klinik basamaklandırma kariyer modelini kullanan bir özel hastanede çalışan toplam 138 hemşireden elde edilmiştir. Veriler, 1 Haziran-31Temmuz 2020 tarihleri arasında araştırmacı tarafından ilgili hastanenin kliniklerinde çalışmaya katılmayı kabul eden hemşirelerle gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılmayı kabul eden hemşirenin, %33,3'ünün 25-29 yaş aralığında olduğu ve yaş ortalamalarının da 32,79±7,07 olduğu bulunmuştur. Katılımcıların %91,7'sinin kadın, %49,3'ünün lisans mezunu olduğu, %36,2'sinin dahili bilimler kliniklerinde çalıştığı, %57,3'ünün 5 yıldan uzun süredir hemşire olarak çalıştığı saptanmıştır. Katılımcıların kurumda çoğunlukla (%60,4) 5 yıl ve daha kısa süredir çalıştıkları, birimde ise beş yıl ve altı ile beş yıl üzerinde çalışanların yarı yarıya olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin çoğunlukla (%75,4) klinik basamaklandırma modeline başvurdukları belirlenmiştir. Hemşirelerin yarıya yakın oranlarda“Klinik basamaklandırma modelinin hemşirelerin kuruma bağlılığını artırabileceğini düşünüyor musunuz?”(%50),“Klinik basamaklandırma modeli sonuçlarının, kariyer gelişimine etkilerinden memnun musunuz?”(%49,3) ve“Klinik basamaklandırma modeli sonuçlarının hemşireler arası ilişkileri olumlu etkilediğini düşünüyor musunuz?”(%49,3) sorularını“hayır”şeklinde yanıtladıkları bulunmuştur. Bu bulgular ışığında ilgili hastanede modelin kuruma bağlılığı, hemşirelerin kariyer gelişimlerini artıracak yönde geliştirilmesine yönelik çalışmaların yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to evaluate the nurses working in a private hospital with the clinical staging nursing career model in the sixth year of implementation. In this descriptive study, data were collected from 138 nurses working in a private hospital using the clinical staging career model. The questionnaires were distributed to the nurses who agreed to participate in the study by visiting the relevant hospital clinics between June 1 and July 31, 2020 and were collected one day later. It was found that 33.3% of 138 nurses who voluntarily accepted to participate in the study were in the 25-29 age range, and their mean age was 32.79 ± 7.07. It was determined that 91.7% of the participants were women, 49.3% were graduates of bachelor's degree nursing programs, 36.2% worked in internal sciences clinics, and 57.3% had been working as nurses for more than 5 years. It was determined that the participants mostly (60.4%) worked in the institution for 5 years or less, and half of those who worked in the unit for five and six to five years were half. It was determined that the nurses, mostly (75.4%), used the clinical stratification model.“Do you think that clinical stratification model can increase the commitment of nurses to the institution?”(50%),“Are you satisfied with the effects of clinical stratification model results on career development?”(49.3%) and“Do you think that the results of the clinical stratification model positively affect the relations between nurses?”It was found that (49.3%) answered their questions as“no.”In light of these findings, it is recommended to carry out efforts in the relevant hospital to improve the organizational commitment to the institution and increase the career development of nurses.