Model Erzurum efsanelerinde tiyatral ve dramatik olan
The theatrical and dramatic in model Erzurum legends
  1. Tez No: 779942
  2. Yazar: NEHİR DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİN AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, Tiyatro, Efsaneler, Dramatik Tiyatral olan, Erzurum, Theatre, Legends, Dramatic and Theatrical Features
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Efsaneler, halk anlatıları arasında önemli bir yer almaktadır. Diğer halk anlatılarına nazaran daha kısa ve nesir şeklindeki hikâyelerdir. Yaşamanın gerçeklerini doğaüstü yaratılar üzerine kuran anlatılardır. Toplumsal düzeni sağlamak; gerek ahlaki, gerek kültürel, gerekirse inanç kurallarını ela alarak, alımlayıcıya mesaj vermek isteyen iletilerdir. Bu yüzden de insanlık tarihinde önemli bir yer almaktadır. Efsaneler; zıtlıklar ve karşıtlıklar üzerine kurulmuş çatışmalarıyla, drama sanatının dramatik bir yapı özellikleriyle ortak unsurlar barındırmaktadır. Her iki kavramda, birer sosyal iletişim özellikleri taşımaktadır. Aynı amaç - sonuç ilişkisini gözetmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı; model Erzurum efsanelerinde dramatik ve tiyatral olanı çözümlemeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Legends take an important place among folk narratives. They are short and prose stories compared to other folk narratives. They are narratives that build the realities of life on supernatural creations. They are messages that want to give a message to the receiver by taking into account moral, cultural, and belief rules to ensure social order. Therefore, it has an important place in human history. Legends, contrasts, and conflicts built on oppositions, have common elements with the dramatic structure of the art of drama. Both concepts have social communication features. It observes the same goal-result relationship. In this context, the study aims to analyze the dramatic and theatrical features of Erzurum folk legends.