Küreselleşme ve enformasyon bağlamında anime ve manga kültürünün çağdaş sanata etkileri
The influences of anime and manga culture on contemporary art in the context of globalization and information
  1. Tez No: 779946
  2. Yazar: HATİCE TOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN KAVUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: anime, manga, çağdaş sanat, Japon baskı resmi, Süperflat, Anime, Manga, Contemporary Art, Japanese Woodblock Print, Superflat
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Teknolojinin gelişimi ile çağdaş sanat bugüne kadar hiç olmadığı kadar küreselleşme kavramı ile bağlantılı hale gelmiştir. Ortak bir tarihsel sürecin ürünü olarak bir paydada buluşan dünya sanatı araştırılırken, tam da bu nedenle çeşitli özel alanlara hâkim olmayı gerektirir. Bu minvalde sanata önemli derecede etki eden Japon alt kültürlerinden biri olan anime (çizgi film) ve manga (çizgi roman) kültürünün araştırılması ve okuyucuya sunulması önem arz etmektedir. Bilgisayar kültürünün ön plana çıktığı bir teknoloji dünyasında yaşamak, elbette enformasyonunda çeşitli biçimlerde alıcıya aktarılması ve kaynağın sonsuzluğunu sağlamaktadır. Bu nedenle üretilmiş bir çağdaş eserde kültürel farklılığa bakmaksızın, bütün alt kimlikleri görebiliriz. Anime ve manga kültürü de enformasyonun ulaşılabilirliği sayesinde günümüz dünyasında, tüm sosyal kesimlerden ve yaşlardan insanlar ile buluşmuş ve dünyayı etkisinde bırakan özel bir alt kültür olarak yükselmiştir. Çağdaş sanatta da Takashi Murakami gibi özellikle bu konu üzerinde çalışan, usta ve marka sanatçılar da bulunmaktadır. Ayrıca anime manga kültürünün görsel edebiyat okurlarının genelinde görülen bir saplantı hali ile otaku kültürünü oluşturarak, kapitalist ekonomiye yaptığı katkılar da yadsınamaz. Bu nedenle tez eserde çağdaş sanatta saplantı kültürü üzerine de araştırmalar yapılacak olup, genel anlamı ile anime ve manga kültürünün gelişen küreselleşme ve enformasyon çeşitliliği bağlamında çağdaş dünya sanatına etkileri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: With the development of technology, contemporary art has become more connected with the concept of globalization than ever before. While researching world art, which comes together at a common denominator as the product of a common historical process, it is precisely for this reason that it requires mastery of various special fields. In this respect, it is important to research and present the culture of anime (cartoon) and manga (comic book), one of the Japanese subcultures that have a significant impact on art. Living in a technology world where computer culture comes to the fore, of course, provides the infinity of the source and the transfer of information to the receiver in various forms. For this reason, we can see all sub-identities in contemporary work, regardless of cultural differences. Anime and manga culture has risen as a special subculture that has met with people from all social segments and ages in today's world, thanks to the accessibility of information. In contemporary art, there are even master and brand artists, such as Takashi Murakami, who work on this subject. In addition, the contribution of anime manga culture to the capitalist economy by creating the otaku culture with an obsession seen in the majority of visual literature readers is undeniable. For this reason, in the thesis, research will be made on the culture of obsession in contemporary art, and the effects of anime and manga culture on contemporary world art in the context of developing globalization and information diversity will be examined.