Aubrey Vincent Beardsley'nin illüstrasyonlarında oryantalist etkilerin incelenmesi: Salome
The analysis of orientalist influences in Aubrey Vincent Beardsley's illustrations: Salomê
- Tez No: 779947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY KAYABEKİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Art Nouveau Sanat Akımı, Aubrey Vincent Beardsley, Japon Sanatı, Salome, Orientalism, Art Nouveau Art Movement, Aubrey Vincent Beardsley, Japanese Art, Salome
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Oscar Wilde'ın Salome eseri bu dönemde Aubrey Vincent Beardsley tarafından resimlenmiş ve eleştiri konusu olduğu kadar yenilikçi yaklaşımından dolayı da ilgi görmüştür. Bilindik ve alışılagelmiş sanat anlayışını reddederek modern olan anlayışa yönelen sanatçı geleneksel ve akademik olan yaklaşımı, içinde bulunduğu dönemin sanatsal ve kültürel birikimi ile sentezlemiştir. Dönemi tanımlayan ve oryantalist etkilerin yoğun olduğu gözlemlenen eserlerinde doğu ile batının sentezlendiği çarpıcı bir erotizmi siyah-beyaz kıvrımlı çizgilerle vurgulamıştır. Viktorya döneminin metalaşan cinsellik algısını grotesk ve hicivsel vurgularla eleştiren ve aynı zamanda da aydınlatan hiciv dolu sanatsal çözümlemeleriyle tartışılan bir sanatçı olmuştur. Araştırma, Aubrey Beardsley'nin Salome illüstrasyonlarını ve bu illüstrasyonlardaki oryantalist etkilerin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Değerlendirmelerin yapılabilmesi için tarama modeli kullanılmıştır. Bu nedenle çalışma betimseldir. Çalışmanın evreni Salome tiyatro oyunu kitabında yer alan resimlemelerdir. Örneklemi ise, oyunun kurgusal gelişimine göre seçilmiş 10 adet illüstrasyon oluşturmaktadır. Bu kapsamda Kavramsal kısımda, Oryantalizm kavramı, Oryantalizm ve sanat ilişkisi, Art Nouveau sanat akımı kapsamında incelenmiş ve konu hakkında detaylı bilgilere ulaşılmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında sanat eleştirisi kuramına göre Salome İllüstrasyonlarında oryantalist sanatın etkilerinin izi sürülmüştür. Sonuç olarak Aubrey Beardsley'nin Salome illüstrasyonlarında oryantalist etkilerin açıkça görüldüğü söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Oscar Wilde's Salome was illustrated by Aubrey Vincent Beardsley during this period and attracted attention not only because of the subject of study but also because of its ending. Accepting the project, which rejects the consciousness and the conventional understanding of art, and turns to the modern one, and can try with success from the academic one, with practice and practice. A period of eroticism in the synthesis of birth and the west, which is frequently observed in production or from basic practice, is emphasized with white lines. Criticize the commodified sexuality perception of the Victorian era with grotesque and satirical emphases, and at the same time, it is discussed controversially with its satirical artistic analyzes that illuminate it. We welcome your review of Aubrey Beardsley's reviews of Salome products and from customers who have benefited from these products. Used for your scans. This incremental work is descriptive. The universe of the study is the illustrations in the game Salomé. The sample, on the other hand, consists of 10 products when viewed from a fictional point of view. The concepts related to this subject, the concept of Orientalism, Orientalism and art, Art Nouveau art have been examined and detailed information about the subject has been given. According to the obtained educational information analysis, the effects of Orientalist art in the relative Salome Illustrations were examined. As a result, Aubrey Beardsley's Salome products are orientalistically appropriate.