Üniversitelerin sosyal medya reklamlarının göstergebilimsel çözümlemesi: İstanbul'daki vakıf üniversiteleri üzerine bir inceleme
Semiotic analysis of social media advertisements of universities: Aninvestigation on foundation universities in Istanbul
- Tez No: 780056
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM TATLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
 - Anahtar Kelimeler: İnternet, sosyal medya, reklam, eğitim, göstergebilim, Internet, social media, advertisement, education, semiotic
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Reklam ve Stratejik Marka İletişimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Reklam ve Stratejik Marka İletişimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 117
Özet
İnternet teknolojilerinin hızla gelişmesi ile birlikte yeni iletişim araçları ortaya çıkmış ve sosyal medya kavramı hayatımıza girmiştir. Bu kavramın bir getirisi olarak her geçen gün sayısı artan sosyal medya platformları aracılığıyla insanlar artık dijital bir ortam üzerinden birbirleriyle çift yönlü iletişim kurabilmekte, sosyalleşebilmekte, içerik üretebilmekte ve hatta kullanıcıların ilgi alanına giren markaların paylaştığı içeriklere yorum yapabilmektedir. Ancak günümüzde sosyal medya sadece eğlence amaçlı olarak kullanılmamakta, birçok sektör tarafından kurumlarının/şirketlerinin tanıtımlarını yapabilecekleri bir mecra haline gelmiştir. Bu sektörler arasında eğitim hizmeti sunan Üniversitelerin de sosyal medya platformları arasında en sık kullanılan uygulamalardan biri olan Instagram platformu üzerinden farklı içeriklerde sponsorlu paylaşımlar yayınlayarak kurumlarının vermiş olduğu hizmete ilişkin tanıtımlarını yaptıkları görülmektedir. Bu çalışmada İstanbul'da faaliyet gösteren ve rastgele örnekleme yöntemi ile belirlenen vakıf üniversitelerinin 2022-2023 akademik yılı tanıtım dönemlerinde Instagram uygulaması üzerinden yayınlamış olduğu sponsorlu paylaşımlarda yer alan unsurlar göstergebilimsel çözümleme yöntemi ile derinlemesine analiz edilerek verilmek istenen mesajların açığa çıkartılması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the upgreated internet Technologies, new telecommunication tools have born and the concept of social media has entered our lives. As a result of the concept people now able to communicate socialize, produce and even comment on the shares of brands in the interest of users through social media platforms that are increasing day by day. But today social media is not only used for entertainment it has become a place many sectors promote their companies. These institutions they promote the services provided by their institutions by publishing sponsored post on Instagram which is most used among the social media platforms of universities. In this thesis, it is aimed to reveal the message to be given by analyzing the elements in the sponsored posts published on Instagram during the promotional periods of 2022-2023 academic year by foundation universities in Istanbul by analyzing the semiotics analysis method.