Investigating bacterial adhesion behaviour on bone surface mimicked chitosan membranes
Kemik yüzeyi taklit edilen kitosan membranlarında bakteriyel tutunma davranışlarının incelenmesi
  1. Tez No: 780268
  2. Yazar: MELTEM UÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BORA GARİPCAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU İYİSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Bioengineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzey-hücre etkileşimleri, Yüzey-bakteri etkileşimleri, Kitosan, Ampisilin, Tetrasiklin, Surface-cell interactions, Surface-bacteria interactions, Chitosan, Ampicillin, Tetracycline
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Proteze bağlı enfeksiyon, hali hazırda antibiyotik ile tedavisi zor olan ortopedik eklem yenileme cerrahisinin ciddi bir ameliyat sonrası komplikasyonudur. Kanıtlar, protez enfeksiyonlarının, antibiyotik tedavisine ve konakçı bağışıklık tepkilerine oldukça dirençli, biyofilm ile ilişkili enfeksiyonlar olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın temel amacı, topografya ile yüzey-hücre ve yüzey-bakteri etkileşimleri arasındaki ilişkiyi ve her birinin önemini incelemektir. İkincil bir amaç, bakteri-implant etkileşimlerini en aza indirirken hücre-implant etkileşimlerini en üst düzeye çıkarmak için topografik özelliklerini değiştirerek implant yüzeylerini kimyasal olarak değiştirmenin mümkün olup olmadığını belirlemektir. Ampisilin veya tetrasiklin içeren BSM-CH-GOc membranlar için fizikokimyasal karakterizasyon, bozunma testi, ilaç salım çalışması ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) yoluyla yapılmıştır. Hücre çalışması için fare fibroblastı (L929) model memeli hücre hattı olarak seçilmiştir. Bu membranlar üzerindeki bakteriyel davranış, bakteriyel biyofilm oluşturma testi (MTT testi) kullanılarak araştırılmıştır. Gram pozitif ve gram negatif bakteriler Staphylococcus aureus ve Escherichia coli model organizma olarak kullanılarak biofilm oluşma hızı ölçülmüş ve bir gösterge olarak kullanılmıştır. Kemik yüzey taklidi grafen oksit kaplı kitosan membranların bakteri biyofilm oluşumunu önlemede gözle görülür bir etkiye sahipken, ampisilin sodyum tuzu ve tetrasiklin hidroklorür varlığının kontrol gruplarına kıyasla biyofilm oluşumunu önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
An extremely serious post-op consequence of orthopedic replacement surgery is infection, which is currently challenging to treat with antibiotics. According to data, prosthesis infections correlate with biofilm formation that is highly resilient to host immune defenses and antibiotics. The main goal of this thesis is to examine the relationship between topography and surface-cell and surface-bacteria interactions. The secondary objective is to determine whether it is possible to chemically alter implant surfaces and their topographical features to maximize cell-implant interactions while minimizing bacterial-implant interactions. Physicochemical characterization for Graphene Oxide (GO) coated bone surface mimicked Chitosan (BSM-CH-GOc) loaded ampicillin sodium salt (Amp) or Tetracycline hydrochloride (Tetra) membranes were done via degradation test, Scanning Electron Microscopy (SEM) and drug release study. For cell study, mouse fibroblast (L929) was selected as a model mammalian cell line. Bacterial behavior on these membranes was investigated using the biofilm growth test. The rate of biofilm production was assessed and utilized as an indication in which Escherichia coli (ATCC 8739) and Staphylococcus aureus (ATCC 6538) were utilized as model organisms. It was found that while GO coated bone surface mimicked chitosan membranes had a noticeable effect on preventing bacterial biofilm formation, the presence of ampicillin sodium salt and tetracycline hydrochloride remarkably reduced the biofilm formation compared to the control groups.