Kerkük ilinde masa tenisinde sık görülen spor yaralanmaları ve nedenlerinin analitik bir çalışması
An analytical study of common sports injuries and their causes in table tennis in Kirkuk
  1. Tez No: 780269
  2. Yazar: AHMED GHAEB HAYDER HAYDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Analiz, Anket, Masa Tenisi, Spor Yaralanması, Yaralanma Sıklığı, Analysis, Injury Frequency, Questionnaire, Sports Injury, Table tennis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmanın amacı, masa tenisinde sık görülen spor yaralanmalarını ve nedenlerini tespit etmektir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerden masa tenisinde spor yaralanmalarını ve nedenlerini ve sık görülen sakatlıkların önlenmesi konusunda tavsiyelerde bulunulması amaçlanmıştır. Araştırmaya 14-22 yaş arası 52 erkek sporcu katılmıştır, katılımcılara anket uygulanmıştır. Anket formunu doldurmaya başlamadan önce oyunculara masa tenisinde yaralanmalara maruz kalıp kalmadıkları sorulmuştur. Herhangi bir sakatlık yaşamadıklarını belirten oyuncular için, anket sonlandırılmıştır. Anket formu 3 bölümden tablo şeklinde oluşmuştur. Birinci bölümde hangi bölgenin yaralanmaya maruz kaldığını, ikinci bölümde yaralanma nedenleri, üçüncu bölümde ise yaralanma türünü ortaya koyacak bilgiler yer almıştır. Verilerin analizinde SPSS Statistics 26 paket programı kullanılmıştır. Sonuçlar frekans ve yüzde dağılımı yapılıp, analizleri hesaplanarak tablolar oluşturulmuştur. Araştırmaya katılan sporcuların büyük bir çoğunluğu (%84.6) masa tenisi sporu yaralanması geçirmiştir. Sporcuların (%15.4) ise, sakatlık geçirmediklerini ifade etmişlerdir. Katılımcıların en büyük yaralanma yüzdesi (%27.3) el-el bileği bölgesinde görülmüştür. Omuz bölgesi (%6.8), bel bölgesi (%4.5), boyun ve uyluk bölgeleri (%2.3) en az yaralanma bölgeleri olarak görülmüştür. Yetersiz ısınmanın en yüksek yüzde (%43.2) oranı olarak spor yaralanması nedenleri listesinde ilk sırada yer aldığını görülmüştür. Fiziksel yapının uygunsuzluğu (%9.1), konsantrasyon eksikliği (%4.5) ve Işıklandırma yetersizliği (%2.3) listede en az yaralanma nedenleri olarak görülmüştür. Oyuncuların maruz kaldığı yaralanma türleri listesinde, burkulma yaralanmasının en yüksek yaralanma oranına (%36,4) sahip olduğu görülmüştür. Kas kasılması (%11.4) oranla ve morarma (%9.1) oranla yaralanma türleri arasında en az oran olarak yer almıştır. Sonuç olarak, katılımcıların büyük çoğunluğunun masa tenisinde spor yaralanmalarına maruz kaldığı görülmektedir ve fazlaca rastlanılan yaralanma bölgeleri şunlardır: genellikle el ve el bileği bölgesi, diz kısımlarındaki yaralanmalar, ayak ve ayak bileğindeki sakatlıklar, dirsek bölgesindeki sakatlıklar şeklindedir. Katılımcılarda sıkça rastlanılan sakatlanma sebebi ise ye-terli ısınmanın yapılmaması, geçirilmiş sakatlıklar ve yetersiz rehabilitasyon ve kötü spor mal-zemeleri olarak görülmektedir. Ayrıca en sık görülen yaralanma türleri sırası ile burkulma, yır-tılma olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify common sports injuries and their causes in table tennis. From the data obtained as a result of the study, it is aimed to give advice on the prevention of sports injuries and their causes and common injuries in table tennis. 52 male athletes between the ages of 14-22 participated in the study. A questionnaire form was applied to the participants. Before starting to fill out the questionnaire, the players were asked whether they had suffered any injuries in table tennis. For players who stated that they did not experience any injuries, the survey was terminated. The questionnaire form consists of 3 parts in the form of a table. In the first part, information about which area was injured, in the second part the Causes for the injury, and in the third part, information about the type of injury are given. SPSS Statistics 26 package program was used in the analysis of the data. The results were distributed by frequency and percentage, and tables were created by calculating the analysis. A great majority (84.6%) of the athletes participating in the study had a table tennis injury. Athletes (15.4%) stated that they did not have any injuries. The largest percentage of injuries (27.3%) of the participants was seen in the hand-wrist region. Shoulder region (6.8%), waist region (4.5%), neck and thigh regions (2.3%) were seen as the least injured areas. It has been observed that insufficient warm-up is in the first place in the list of causes of sports injury as the highest percentage (43.2%). Inappropriate physical structure (9.1%), lack of concentration (4.5%) and lack of lighting (2.3%) were seen as the least causes of injury in the list. In the list of injuries suffered by the players, sprains had the highest injury rate (36.4%). Muscle contraction (11.4%) and bruising (9.1%) were the lowest among injury types. As a result, it is seen that the majority of the participants are exposed to sports injuries in table tennis and the most common injury areas are seen as hand-wrist region, knee region, foot-ankle and elbow-arm region, respectively. The most common causes of injury in the participants are seen as insufficient warming up, previous injuries, inadequate rehabilitation and bad sports equipment, respectively. In addition, the most common types of injuries are seen as sprains and ruptures, respectively.