Disleksi tanılı çocuğa sahip ailelere sunulan online aile eğitim programının etkililiği
Effectiveness of online family education program offered to families with children diagnosed with dyslexia
- Tez No: 780332
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDES SAKALLI DEMİROK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: disleksi, aile, aile eğitim programı, dyslexia, family, family education program
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma disleksi tanılı çocuğa sahip ailelere sunulan online aile eğitim programının etkililiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada yarı deneysel, ön test-son test kontrol gruplu desende nitel ve nicel yöntemlerin bir arada kullanıldığı karma yöntem uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara'daki Albatros Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği'ne bağlı aileler oluşturmaktadır . Araştırmada nicel ve nitel yöntemler bir arada kullanılmıştır. Nicel veriler araştırmacı tarafından geliştirilen“Disleksi Bilgi İnanç Ölçeği”, yolu ile nitel veriler ise, ailelere yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler yolu ile toplanmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda ailelerin disleksili çocuğa yönelik genel bilgi, tanı ve tedaviye yönelik bilgi ve tutumları değerlendirilmiştir. Araştırmada ailelerin disleksiye yönelik bilgi ve inanç düzeylerinde farklılık var mıdır? Gibi bağımsız değişkenler temelinde analiz edilmiştir. Ve ailelerin Disleksi Bilgi ve İnanç Ölçeği alt boyutlarından aldıkları puanların korelasyonlarına bakılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise ailelerin disleksiye yönelik görüşleri detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Ailelerin disleksi hakkında bilgi ve tutumları değerlendirilirken bilgi düzeyleri ve disleksili çocuğa nasıl yardımcı olacakları konusunda bilgilendirme üzerinde durulmuştur. Araştırmanın bulgularından yola çıkarak çıkan sonuçta online aile programının etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the effectiveness of the online family education program offered to families with a child with dyslexia. In the research, a mixed method, in which qualitative and quantitative methods were used together, was applied in a quasi-experimental, pre-test-post-test control group design. The study group of the research consists of families affiliated with Albatross Dyslexia Learning Disability Association in Ankara. Quantitative and qualitative methods were used together in the research. Quantitative data is the“Dyslexia Information Belief Scale”developed by the researcher, while qualitative data is The data were collected through semi-structured interviews with families. In the quantitative dimension of the study, the general knowledge, knowledge and attitudes of the families towards the child with dyslexia, towards diagnosis and treatment were evaluated. Is there a difference in the level of knowledge and belief of families about dyslexia in the study? It was analyzed on the basis of independent variables. And the correlations of the scores of the families from the Dyslexia Knowledge and Belief Scale sub-dimensions were examined. In the qualitative dimension of the study, the views of families on dyslexia were evaluated in detail. While evaluating the knowledge and attitudes of families about dyslexia, information about their knowledge level and how they can help the child with dyslexia was emphasized.