Alkol ve madde kullanım bozukluğu olan tanılı hastalarda relapsla ilişkili faktörlerin incelenmesi: Sosyal işlevsellik ve çocukluk çağı travmaları
Examination of relaps-related factors in patients diagnosed with alcohol and substance disorder: Social functionality and childhood trauma
  1. Tez No: 780384
  2. Yazar: AYŞEGÜL ORTAKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu, Çocukluk Çağı Travmaları, Sosyal İşlevsellik, Bağımlılık, Relaps, Alcohol and Substance Use Disorder, Childhood Trauma, Social Functioning, Addiction, Relapse
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada alkol ve madde kullanım bozukluğunda relaps olma durumunu, sosyal işlevsellik ve çocukluk çağı travmalarının etkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma 24 Ağustos- 24 Ekim 2022 tarihleri arasında, İstanbul Ümraniye'de bulunan NPİSTANBUL Beyin Hastanesi'nde gönüllülük esasına bağlı kalarak; yaşları 18-75 yaş arasında değişen, Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu tanılı AMATEM (Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi) kliniğinde yatılı tedavi gören 82 erkek, 8'i kadın olmak üzere toplam 90 hastadan, bu çalışmaya özel olarak hazırlanmış Bilgilendirilmiş Onam Formu, Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Sosyal İşlevsellik Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölceği kullanılarak veri toplama işlemi gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 3 aylık gözlem sonunda relaps olanlar ve olmayanlar, sosyodemografik bilgiler ile relaps ilişkisi, çocukluk çağı travmaları ve sosyal işlevsellik ölçeklerinden alınan veriler, karşılaştırılıp araştırılmıştır. Elde edilen tüm verilerin İstatiksel değerlendirilmesinde SPSS 26 (Statistical Package for the Social Sciences Version 26) programı kullanılmıştır. Sonuç olarak alkol/madde kullanımında relapsı etkileyen faktörler arasında; medeni durum, birlikte yaşanılan kişiler, kullanılan maddeler, çocukluk çağı travmaları relaps ile ilişkili bulunurken sosyal işlevsellik ile relaps ilişkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, It was aimed to examine the effects of social functionality and childhood traumas on relapse in alcohol and substance use disorder. This research was carried out on a voluntary basis at NPİSTANBUL Brain Hospital in Umraniye, Istanbul, between August 24 and October 24, 2022; Informed Consent prepared specifically for this study was obtained from a total of 90 patients, 82 males and 8 females, aged between 18-75 years old, diagnosed with Alcohol and Substance Use Disorder, and receiving inpatient treatment at the AMATEM (Alcohol and Substance Addiction Research, Treatment and Training Center) clinic. Data collection process was conducted with using the Socio-Demographic Information Form, Social Functioning Scale, Childhood Trauma Measurements. In the study, after 3 months of observation, the data obtained from the repetitive and non-recurring, sociodemographic information and the relationship between relapses, childhood traumas and social functionality scales were compared and examined. SPSS 26 (Statistical Package for the Social Sciences Version 26) program was used for the statistical evaluation of all the services obtained. As a result, among the relapse monitoring factors in alcohol/substance use; While marital status, cohabitants, and childhood traumas were effective on relapse, no relationship was found between social functionality and relapse.