Katı atık berteraf yöntemlerinin irdelenmesi ve Trabzon kenti evsel katı atıklardan gerikazanılabilir madde miktarının belirlenmesi
Investigating solid waste disposal technologies and, the amount recyclable solid waste substance from msw in the city of Trabzon
  1. Tez No: 78049
  2. Yazar: ÖMER APAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Solid waste disposal technology, environmental sanitation, solid waste management system, recyclable solid waste, separate at source point, sanitary landfill, simple random sampling method, separate at sanitary landfill, inhabitant
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Katı Atık bertaraf teknolojileri maliyet ve çevre sağlığı açısından karşılaştırılmış, Katı Atık miktarının azaltılması zorunluluğu üzerinde durulmuştur. Trabzon Merkez ilçe (TMİ)'de evsel ve endüstriyel zararlı atıklara, mezbaha ve hastane atıklarına katı atık yönetimi sistemi açısından köklü bir çözüm getirilemediği belirtilmiştir. Gerikazanılabilir Evsel Katı Atık (GEKA)'ların“Kaynakta Ayrımı”,nın“Merkezde Ayırım”'a üstünlüğü vurgulanarak TMİ'de bulunan Hanehalkı (HH)'nın“Kaynakta Ayırım'a yaklaşımı Basit Rastgele Örnekleme (BRÖ) yöntemi ile yapılan ”Anket Çalışmasıyla araştırılmıştır. Birinci Bölümde; Katı Atık kaynaklan ve bertaraf yöntemleri incelenmiş ve GEKA teknolojisi sunulmuştur. Ayrıca Türk Çevre Mevzuatında GEKA'ların durumu irdelenmiş, Türkiye'de ve diğer ülkelerde konu ile ilgili yapılan çalışmalar verilmiştir. İkinci bölümde; TMİ'de yapılan çalışmalarda kullanılan materyal ve uygulanan metodlar ile ilgili bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde; TMI çöp döküm alanında yapılan çalışmalarda elde edilen GEKA kompozisyonu ve 400 HH ile yapılan anket çalışmasında elde edilen bulgular şekil ve tablolarda sunulmuştur. Dördüncü Bölümde; TMİ GEKA kompozisyonu Çevre ve Ekonomi yönü ile, HH anket sonuçlan istatistiksel açıdan irdelenmiştir. Beşinci bölümde; yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar irdelenmiş, değerlendirilmiş ve çözüme dönük yapılması gereken işlemler ortaya konmuştur. TMI GEKAların“Kaynakta Ayırımı”ile hem çöp miktarında %16.89 oranında azalma elde edileceği hem de ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlanacağı vurgulanmıştır. TMİ'de yaşayan HFTnın“Kaynakta Ayırım”çalışmasına katılımının %67.25 oranında olabileceği yapılan anket çalışması ile belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Katı Atık, GEKA, Zararlı Atık, HH, Anket Çalışması, Kaynakta Ayırım, Merkezde Ayırım, Çevre Güvenliği, Katı Atık Bertaraf Teknolojileri, Çevre Sağlığı, Katı Atık Yönetimi Sistemi, Düzenli Depolama, Basit Rastgele Örnekleme
Özet (Çeviri)
In this study, solid waste disposal technologies with respect of environmental sanitation and economical were investigated and the need of having the total solid waste decreased was emphasized. In Trabzon, it has been observed that a solid waste management system could not have been developed to solve the harmful effects of solid waste originated from residential areas, industry, slaughterhouses, and hospitals. It is also found that recyclable solid waste“separate at source point”is more advantageous than“separate at sanitary landfill”. The approach of inhabitants of Trabzon to“separate at source point”was asked and a survey was carried out by employing a simple random sampling method on the issue. In the first chapter, solid waste sources in addition to disposal methods were presented and recyclable solid waste technologies were investigated. It has also gone through with Turkish Environmental Specification to obtain information related to recyclable solid waste disposal technologies. Studies associated with the subject performed in Turkey and in other countries were given. In the second chapter, information related to the applied methods and the material used in the studies carried out in Trabzon was presented. The third chapter contains the findings carried out on the recyclable solid waste composition obtained from a waste disposal area in Trabzon and the survey results performed on 400 residents. In the fourth chapter, the recyclable solid waste obtained from Trabzon was interpreted in respect to economical considerations and the survey findings were statistically evaluated. The fifth chapter includes the final conclusions obtained from the study and the comments associated with the solution. In Trabzon, it has been found that according to“separate at source point”, a decrease in recyclable solid waste at about 16.89 % is possible. Based on the survey carried out, it has also been found that about 67.25 % of the residents of Trabzon may participate in the opinion of“separate at source point”.