Ekofeminizm bağlamında doğa ve kadın ilişkiselliği: Doğa için mücadele veren kadınların medyada temsili
Representation of women fighting for nature in the media in the context of ecofeminism
  1. Tez No: 780494
  2. Yazar: ŞEYMA TAHİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF KÜÇÜK DURUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Ekofeminizm, doğa, kadın, toplumsal cinsiyet, internet haberciliği, çevre, ekoloji, Ecofeminism, nature, women, gender, internet journalism, environment, ecology
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Feminizm, en temel anlamı ile ataerkil bir düzenin varlığını, topluma işlenmiş kodlarını reddeden ve yerleşmiş olan bu eril zihniyet yapısına karşı çıkarak daha adil ve her anlamda eşit bir düzeni destekleyen düşünce akımıdır. Yıllar içerisinde değişen ve gelişen bu akım elbette farklı alanların içine de sızarak kollara ayrılmıştır. Bu kollardan biri olan ve feminist bakış açısının içerisinde harmanlanan ekofeminizm kavramı, doğa ve kadının eş tutularak tahakküm altına alınıp tahrip edildiğini dile getirmektedir. Doğaya tahakkümün yanı sıra doğa ile birlikte anılan kadına hâkimiyet kurulması arasında bir paralellik ve bağlantı olduğu düşünülmektedir. Hem tahakküm altına alınıp bir yandan da yok edilmeye çalışılan doğa için yine aynı kaderi paylaştıkları kadınlar ses çıkarmaktadır. Dünyanın içerisinde tüm cinsler olarak beraber bir yaşam sürülmesine rağmen, onu korumak ve devamlılığını sağlamak kadınlara düşmektedir. Bu noktada doğa ile ilgili her yıkım kadınlara uzanan bir el olarak algılanmaktadır. Bu çalışmada da doğaya karşı yapılan her müdahalede ön planda olup, ses çıkaran kadınların medyada nasıl temsil edildikleri irdelenmiştir. Bu kapsamda Cumhuriyet, Hürriyet ve Akit sitelerinde Fındıklı ve Çamlıhemşin'deki eylemlerde ön plana çıkan Rabia Özcan ve Melahat Alişan ile ilgili haberler incelenmiştir. Eleştirel söylem analiziyle incelenen haberler gündem oldukları dönemden bugüne kadar olan kısımda ele alınmıştır. Seçilen örneklem, verilere ulaşma imkanı ve çeşitliliği göz önünde bulundurularak internet haber siteleri ile sınırlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Feminism, in its most basic sense, is a movement of thought that rejects the existence of a patriarchal order and its codes embedded in society and supports a fairer and equal order in every sense by opposing this entrenched masculine mentality. This trend, which has changed and developed over the years, has of course infiltrated into different fields and divided into branches. The concept of ecofeminism, which is one of these branches and blended within the feminist perspective, expresses that nature and women are dominated and destroyed by keeping them equal. It is thought that there is a parallelism and connection between the domination of nature and the domination of women mentioned together with nature. Women, with whom they share the same fate, are making a sound for the nature, which is both dominated and tried to be destroyed. Despite the fact that all genders live together in the world, it is up to women to protect it and ensure its continuity. At this point, every destruction related to nature is perceived as a hand reaching out to women. In this study, it has been examined how women, who are at the forefront of every intervention against nature and how they make a sound are represented in the media. In this context, news about Rabia Özcan and Melahat Alişan, who came to the fore in the actions in Fındıklı and Çamlıhemşin, were examined on Cumhuriyet, Hürriyet and Akit websites. The news analyzed by critical discourse analysis are discussed in the section from the time they were on the agenda to the present. The selected sample was limited to internet news sites, taking into account the availability and diversity of data.