Kağıt fabrikalarının atık kağıt kullandıklarında karşılaştıkları mikrobiyolojik sorunlar
Microbiological problems paper mills encounter when using waste paper
- Tez No: 780517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ULUSOY, DOÇ. DR. EMRAH PEŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Kâğıt-Karton, Mikrobiyolojik, Biyosit, Paper-Cardboard, Microbiological, Biocide
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Atık kâğıt üretiminde kâğıt tüketiminin artması bir yandan da sınırlı orman kaynaklarının giderek azalması ve çevresel baskıların etkisiyle oldukça önemli hale gelmiştir. Günümüz modern kâğıt-karton endüstrisi hammadde ihtiyacını büyük ölçüde atık kâğıt kullanarak sağlamaya çalışmaktadır. Atık kâğıt üretimi sırasında problemler oluşmaktadır. Bir problem kaynağı olan ve üretim aşamasında gelişen mikroorganizmalardır. Son yıllarda kapalı devre proses su kullanımı mikroorganizmaların oluşturduğu problemlerde artış göstermiştir. Mikroorganizmalar, üretim aşamasında kâğıt safihası üzerinde lekeler, delikcikler oluşmasına, kötü kokuların ortama yayılmasına, makine parçalarının korozyona uğramasına, kâğıt kopmaları ve parlaklık düşmelerine, ilave edilen kimyasal maddelerin etkilerinin azalmasına ve iletim borularının tıkanmasına neden olmaktadırlar. Bunun sonucunda düşük kaliteli ve sağlıksız kâğıtlar üretilmektedir. Bunun yanında makine eleğinin ömrü kısalmakta, üretim hızı düşmekte ve buna bağlı olarak da üretimde azalmalar olup yüksek maliyetlere neden olmaktadır. Büyük maddi kayıplara neden olan bu mikroorganizmaları kontrol altında tutabilmek ancak, problemin doğru olarak saptanması ve bu probleme en uygun çözümlerin bulunarak uygulanması ile gerçekleştirilebilir. Çalışma kapsamında atık kâğıt numunelerinin bulanıklığı, kesafeti, schopper, pH ve iletkenliği tespit edilmiştir. Ayrıca hamur numunesine NaCI, hidrojen peroksit ve biyosit verilerek mikroorganizma içerikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The increase in paper consumption in waste paper production has become very important due to the gradual decrease of limited forest resources and environmental pressures. Today's modern paper-cardboard industry is trying to meet its raw material needs by using waste paper to a large extent. Problems occur during the production of waste paper. Microorganisms that are a source of problems and develop during the production phase. In recent years, the use of closed-circuit process water has increased in the problems caused by microorganisms. Microorganisms cause stains and holes on the paper surface during the production phase, spread of bad odors, corrosion of machine parts, paper breakage and gloss reduction, reduction of the effects of added chemicals and clogging of transmission pipes. As a result, low quality and unhealthy papers are produced. In addition, the life of the machine sieve is shortened, the production speed decreases, and accordingly, there is a decrease in production and this causes high costs. Keeping these microorganisms under control, which causes great financial losses, can only be achieved by determining the problem correctly and applying the most appropriate solutions to this problem. Within the scope of the study, the turbidity, density, schopper, pH and conductivity of the waste paper samples were determined. In addition, the microorganism contents were determined by giving NaCl, hydrogen peroxide and biocide to the pulp sample