Mağaza atmosferinin tüketici satın alma davranışı üzerindeki etkisine yönelik alan araştırması
A field study on the effect of store atmosphere on consumer purchasing behavior
- Tez No: 780521
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE SEÇİL FETTAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mağaza Atmosferi, Tüketici Davranışı, Nicel Araştırma, Store Atmosphere, Consumer Behavior, Quantitative Research
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Mağaza atmosferi konusuna odaklanılan bu çalışmada öncelikle konuyla ilgili yerli ve yabancı literatür incelenmiş ve kavramsal çerçeve oluşturularak hipotezler belirlenmiştir. Bu çalışmada bir mağazada tüketiciye sunulan farklı tasarımlar ve atmosferler ile bireyin nasıl etkileneceği gibi faktörlerin ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda araştırmanın ana kütlesi Adana şehrinde yaşayan tüketiciler ile sınırlandırılmış olsa da araştırmanın örneklemi, hem temel amacına uygun olduğu düşünülen hemde araştırmanın zaman ve maliyet kısıtları göz önünde bulundurularak seçilmiştir. Örnekleme yöntemi olarak tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme metodu tercih edilmiştir. Dolayısıyla, araştırmanın verileri kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenen ve Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde görev yapan akademik ve idari personelden toplanmıştır. Anketler, katılımcılara dağıtılmış ve geri dönüşler beklenmiştir. Bu nedenle 293 kişiye anket dağıtılmış olsa da analize tabi tutulan sayı 264'dür. Elde edilen veriler SPSS 23.0 (Statistical Package for the Social Sciences) aracılığıyla analiz edilmiş; bu bağlamda frekans analizi, KMO ve Barlett testi, Faktör Analizi, Bağımsız-örneklemler T Testi, Tek-Yönlü Varyans Analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda mağaza atmosferi ve demografik değişkenler arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which focuses on store atmosphere, firstly, the domestic and foreign literature on the subject was examined and hypotheses were determined by creating a conceptual framework. In this study, it is aimed to measure factors such as how the individual will be affected by different designs and atmospheres offered to consumers in a store. In line with these objectives, although the main mass of the research was limited to consumers living in Adana city, the sample of the research was selected considering both the main purpose of the research and the time and cost constraints of the research. Convenience sampling method, one of the non-random sampling methods, was preferred as the sampling method. Therefore, the data of the research were collected from academic and administrative staff working at Adana Alparslan Türkeş Science and Technology University, which was determined by convenience sampling method. The questionnaires were distributed to the participants and returns were expected. Therefore, although 293 questionnaires were distributed to 293 people, the number subjected to analysis was 264. The data obtained were analyzed through SPSS 23.0 (Statistical Package for the Social Sciences); in this context, frequency analysis, KMO and Barlett test, Factor Analysis, Independent-Samples T Test, One-Way Variance Analysis were performed. As a result of the analysis, it was determined that there is a significant relationship between store atmosphere and demographic variables.