Çevrimiçi (online) mağaza atmosferinin tüketicilerin satın alma niyeti üzerindeki etkisi
The effect of online store atmosphere on consumers' purchase intention
  1. Tez No: 537273
  2. Yazar: BEYZA ECEM NEVRUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DEMİRCİ OREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi atmosfer, e-perakende, SOR paradigması, Webmosfer, Online atmosphere, e-retailing, SOR paradigm, Webmospher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Çevrimiçi mağaza atmosferi, site tasarımında kullanılan elemanların belirli bir müşteri çıktısı elde etmek için bilinçli olarak bir araya getirilmesidir. Mağaza atmosferi elemanları müşterinin satın alma kararını doğrudan etkileyebilir. Ayrıca müşteriyi hedonik yönden tatmin ederek siteye yönelik olumlu niyetler oluşturmasını sağlayabilir. E-perakendeci açısından hem rekabet avantajı elde etmesine yarayan hem de müşteriyi sitede tutma ve müşterinin siteye yönelik nihai kararını şekillendirmede rol oynayan mağaza atmosferi önemli bir pazarlama elemanıdır. Bu tezin amacı, düşük görev ilgili çevrimiçi atmosfer elemanlarından ürün dışı resimler, üye ortaklar, site ödülleri ve güvenlik rozetlerinin müşterinin siteye yönelik yakınlaşma niyetinin oluşmasındaki etkisini incelemektir. E-perakende simülasyonu oluşturularak tamamlanan deneysel araştırmadan elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programında çoklu regresyon analizi uygulanarak değerlendirilmiştir. Analiz sonucunda üye ortaklar ve ürün dışı resimler atmosfer elemanlarının bireyin nihai kararını şekillendirmesinde bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Bununla birlikte site ödülleri ve güvenlik rozetlerinin memnuniyet ve harekete geçmeyi pozitif yönde etkilediği ve yakınlaşma niyetinin memnuniyet ve harekete geçmeden olumlu yönde etkilendiği olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The online store atmosphere is the conscious combination of elements used in website design to achieve a certain customer output. Store atmosphere elements can directly affect the customer's purchase decision. In addition, by satisfying the customer hedonically, it can enable the customer to create positive intentions towards the website. In terms of e-retailers, the store atmosphere is an important marketing element that helps both to gain competitive advantage and to keep the customer on the website and to shape the final decision of the customer. The aim of this thesis is to examine the effect of the low task relevant online atmosphere elements which are pictures other than merchandise, security badges, website awards and affiliations to the customer's approach intention to the website. The data obtained from the experimental research, which was completed by creating an e-retail simulation, was analyzed by using multiple regression analysis in SPSS 25.0 package program. As a result of the analysis, it was found that the pictures other than merchandise and affiliations have no effect on approach intention. In addition to this result, it was found that website awards and security badges have positive impact on pleasure and arousal, and appraoch intentions have positively affected by pleasure and arousal.