The chedoke arm and hand activity ınventory (CAHAI) anketinin türkçe güvenirlilik ve geçerlilik çalışması
Turkish reliability and validity study of the chedoke ARM and hand activity inventory (CAHAI) questionnaire
  1. Tez No: 780579
  2. Yazar: ŞULE ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ UMUT TUĞAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fizyoterapi, günlük yaşam aktivitesi, hemipleji, üst ekstremite, Physiotherapy, activities of daily living, hemiplegia, upper extremity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma Chedoke Kol ve El Aktivite Envanteri'nin Türkçe versiyonunun oluşturulması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışma Bursa Şehir Hastanesinde 65 olgu ile yapıldı. Standart çeviri prosedür basamakları uygulandı ve anlaşılabilirliği 20 sağlık personeli tarafından değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen bireylerin bilgilerinin bulunduğu değerlendirme formu doldurulduktan sonra Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH), Motor Aktivite Günlüğü-28 (MAG28) olguların üst ekstremite fonksiyonları değerlendirildi. Olgulardan CAHAI'deki görevleri yerine getirmesi istendi ve sorumlu araştırmacı değerlendirmelerini yaptı. Olgular görevleri esnasında uygun açıdan bütün hareketleri görülecek şekilde video kayda alındı. Araştırmada bulunan diğer iki değerlendirici bu video kayıtlar üzerinden değerlendirme yaptı. Yine video üzerinden sorumlu araştırmacı 1 ay sonra tekrar değerlendirme yaptı. Ölçeğin iç tutarlılık analizi Cronbach Alfa değeri ile, test-tekrar test güvenirliliği analizi Intraclass Correlation Coefficient (ICC) ile incelendi. Değerlendiriciler arası uyumu incelemek için Fleiss Kappa ve Weighted Kappa analizleri kullanıldı. Yapı geçerliliğini değerlendirmek için Pearson Korelasyon Analizi kullanıldı. Sonuçlar incelendiğinde ölçeğin tüm versiyonları için Cronbach Alfa değeri 0.983 üstü bulundu ve mükemmel iç tutarlılık gösterdiği tespit edildi. ICC değerleri 0.995-0.999 arası çıktı ve ölçeğin yüksek test tekrar test güvenilirliğine sahip olduğu bulundu. Fleiss Kappa ve Weighted Kappa analizleri sonuçlarına göre değerlendiriciler arası önemli derecede uyum tespit edildi. DASH ve MAG28 anketleriyle mükemmel uyum gösterdiği gözlendi. Yaptığımız bu çalışmanın sonucunda CAHAI ölçeğinin Türkçe versiyonun hemiplejik bireylerde üst ekstremite fonksiyonel durumu değerlendirmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
This study aimed to translate the Turkish version of the Chedoke Arm and Hand Activity Inventoryand examine the psychometric properties. The study was conducted in Bursa City Hospital with 65 cases. Standard translation procedure was applied and 20 healthcare professionals evaluated their intelligibility. Evaluation Form, Arm, Shoulder and Hand Problems Questionnaire (DASH), Motor Activity Diary-28 (MAG28) were filled. Individuals fulfilled the tasks at CAHAI and were evaluated by the principal investigator. Simultaneously, the video was recorded so that all movements can be seen from the appropriate angle. The other two evaluators in the study evaluated with video recordings. The principal investigator re-evaluated from the video 1 month later. The Cronbach Alpha used for internal consistency analysis was found to be greater than 0.983 for all versions and showed excellent internal consistency. In-class correlation coefficient was used in the test-retest reliability analysis and it was found to be highly reliable, ranging between 0.995 and 0.999. Fleiss and Weighted Kappa analyzes were used for inter-rater agreement and were found to be significant. Pearson Correlation Analysis was used for construct validity. Excellent agreement was observed with the DASH and MAG28 questionnaires. It was concluded that that the Turkish version of the CAHAI is a valid and reliable scale that can be used to evaluate the functional status of the upper extremity in hemiplegic individuals.