İnmeli hastalarda kısıtlayıcı-zorunlu hareket tedavisine ek olarak kullanılan aralıklı theta burst stimülasyonunun etkinliği
Effect of intermittent theta burst stimulation as an adjunct to constraint-induced movement therapy in patients with stroke
- Tez No: 847265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ERSÖZ HÜSEYİNSİNOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, nörolojik rehabilitasyon, transkraniyal manyetik uyarım, motor-uyarılmış potansiyeller, Stroke, neurological rehabilitation, transcranial magnetic stimulation, motor-evoked potentials
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Giriş: Modifiye Kısıtlayıcı-Zorunlu Hareket Tedavisi (mKZHT) ve aralıklı theta burst stimülasyonu (iTBS) inme sonrası üst ekstremitede (ÜE) ortaya çıkan öğrenilmiş kullanmamanın önüne geçilmesinde ve ÜE motor iyileşmesinde kullanılan yaygın yöntemlerden olmasına rağmen, literatürde her iki tedavi yönteminin kombinasyonunu içeren bir çalışma yoktur. Amaç: İnmeli hastalarda mKZHT'ye ek olarak, aralıklı günlerde uygulanan iTBS'in ÜE motor ve fonksiyonel iyileşmesi ve kortikal eksitabilite üzerine etkisini araştırmaktı. Yöntem: Çalışmaya hastalık süresi 1-12 ay aralığında olan inmeli hastalar dahil edildi. Hastalar randomize olarak 3 gruba ayrıldı: 1)mKZHT, 2)mKZHT+sham iTBS, 3)mKZHT+iTBS. Tüm gruplara 1 saat/seans, 3 seans/hafta olacak şekilde toplam 15 seans mKZHT uygulandı. iTBS gruplarına ise, mKZHT öncesi etkilenen taraf M1 üzerine 600-atımlı iTBS (yaklaşık 3 dk) uygulandı. Birincil değerlendirme ölçütleri Fugl-Meyer Testi'nin ÜE bölümü (FMT-ÜE) ve transkraniyal manyetik stimülasyon ile ölçülen elektrofizyolojik değerlendirmelerdi. İkincil değerlendirme ölçekleri, Wolf Motor Fonksiyon Testi (WMFT), Motor Aktivite Günlüğü-28 (MAG-28), Chedoke El ve Kol Aktivite Envanteri-9 (CEKEA-9), Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ) idi. Bulgular: Çalışmaya 15 inme hastası (ort. yaş 66,3±9,2 yıl, %53 kadın) dahil edildi. Tüm gruplarda FMT-ÜE, WFMT'nin Fonksiyonel Beceri Skalası, MAG-28 ve CEKAE-9 skorlarında istatiksel olarak anlamlı bir iyileşme bulundu (tüm gruplar için p0,05). WFMT'nin performans süresi (p:0,015) ve ÜE kuvveti (p:0,014) parametrelerinde yalnızca mKZHT+iTBS grubunda istatiksel olarak anlamlı bir iyileşme gözlemlendi. FBÖ açısından grup içinde ve gruplar arasında istatiksel anlamlı bir farklılık bulunamadı (tüm gruplar için p>0,05), ancak; mKZHT+iTBS grubunda klinik olarak anlamlı iyileşme tespit edildi. Kortikal eksitabilite ölçümleri açısından mKZHT+iTBS grubu lehine intrakortikal fasilitasyonda gruplar arasında anlamlı bir farklılık vardı (p:0,03). Sonuç: İnme hastalarında haftada 3 kez uygulanan mKZHT tedavisi ve iTBS uygulamasının ÜE iyileşmesinde klinik olarak anlamlı sonuçlar sağlayabileceği gösterilmiştir. Ayrıca, bu tez çalışmasından elde edilen bulgular, gelecek araştırmalar için iTBS ve mKZHT uygulama dozları açısından önemli bir temel oluşturmuştur. Aralık 2023 , 91 sayfa.
Özet (Çeviri)
Introduction: Although Modified Constraint-Induced Movement Therapy (mCIMT) and intermittent theta burst stimulation (iTBS) are common treatments used to prevent learned nonuse and to improve motor recovery in upper extremity (UE) in patients with stroke (PwS), there is no study in the literature that includes a combination of both treatments. Aim: The aim was to investigate the effect of iTBS, applied on intermittent days, in addition to mCIMT on UE motor and functional recovery and cortical excitability in PwS. Method: PwS with disease duration between 1 and 12 months were included in the study. The patients were randomly divided into 3 groups: 1)mCIMT, 2)mCIMT+sham iTBS, 3)mCIMT+iTBS. A total of 15 sessions of mCIMT were applied to all groups for 1 hour/session, 3 sessions/week. In the iTBS groups, 600-pulse iTBS (approximately 3 min) was applied on the affected side M1 before mCIMT. The primary assessment measures were the UE portion of the Fugl-Meyer Test (FMT-UE) and electrophysiological assessments measured by transcranial magnetic stimulation. Secondary assessment scales were Wolf Motor Function Test (WMFT), Motor Activity Log-28 (MAL-28), Chedoke Hand and Arm Activity Inventory-9 (CHAAI-9), and Functional Independence Scale (FIM). Results: Fifteen PwS (mean age 66.3±9.2 years, 53% female) were included in the study. A statistically significant improvement was found in FMT-UE, Functional Ability Scale of WFMT, MAL-28 and CHAAI-9 scores in all groups (p0, 05). A statistically significant difference was observed in the performance time (p:0.015) and upper extremity strength (p:0.014) parameters of WFMT only in the mCIMT+iTBS group. No statistically significant difference was found within and between groups in FIM (p>0.05 for all groups), however, mCIMT+iTBS group had a clinically meaningful imporvement. In terms of cortical excitability measurements, there was a significant difference between the groups in intracortical facilitation in favor of the mCIMT+iTBS group (p:0.03). The effect size of iTBS was f: 0.18. Conclusion: It has been shown that mCIMT and iTBS applied 3 times a week may provide clinically significant results in UE recovery in PwS. Additionally, the findings obtained from this thesis have formed an important basis for future research in terms of iTBS and mCIMT application doses. December 2023, 91 pages.