Tillage effects on soil erosion on agricultural lands in semi - arid Turkey
Türkiye'de yarı kurak tarım arazilerde toprak işlemenin erozyon üzerindeki etkileri
- Tez No: 780592
- Danışmanlar: PROF. DR. ANTHONY JOHN PARSONS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Toprak işleme, tarım arazisi, toprak kaybı, yüzey akışı, toprak işleme, EUROSEM modeli, Tillage, agricultural land, soil loss, runoff, rilling, EUROSEM model
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: University of Leicester
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
TÜRKİYE'DE YARI KURAK TARIM ARAZİLERDE TOPRAK İŞLEMENİN EROZYON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Akşit, S.Leicester Üniversitesi Coğrafya Bölümü, LE1 7RH, Leicester, İngiltere Bu tez, Türkiye'de yarı kurak tarım arazilerinde toprak işlemenin erozyon üzerindeki etkilerini değerlendirmektedir. Veri toplama, 1997-8 ve 1998-9 olmak üzere iki kış mevsiminde yapılmıştır. Veri toplama, doğal yağış koşullarında gerçekleştirilmiştir. Kış mevsiminde çıplak bırakılan ve toprak yüzeyinin sıkıştırıldığı parseller yüksek akış potansiyeline sahiptir. Sürme işleminden sonra yüzey pürüzlülüğünün neden olduğu yüksek çöküntü depolaması nedeniyle, sürülmüş yüzeyler daha az yüzeysel akışa neden olur. İki yıllık testlerden sonra, akış değerleri, eğime dik toprak işlemenin, yüzey akışını yaklaşık %60, eğim yönünde işlemenin yaklaşık %20 kadar azaltabildiğini göstermektedir. Bu çalışmanın sonuçları genel olarak akışın büyük ölçüde tarımsal uygulama tarafından kontrol edildiğini göstermektedir. Toprak kaybı sonuçları, üç uygulamadan elde edilen akış sonuçlarını yansıtır, ancak farklar o kadar büyük değildir. Toprak işleme, yüzey akışını azaltmada toprak kaybını azaltmada olduğundan daha etkilidir. Ayrıca, eğimli toprak işleme ile karşılaştırıldığında, eğime dik toprak işleme, yüzey akışını toprak kaybından daha fazla azaltır. Sıçramayla ayrılma ölçümleri, ayrılma oranlarının üç uygulama arasında toprak kaybı kadar değişmediğini göstermektedir. 1998-9 saha sezonunda, altı çalışma sahasının (2. saha) kum bakımından en zengin topraklarında derecikler oluşmuştur. Eğime dik sürülmüş arsadaki dere kesiti boyutu dışında, dere özellikleri önceki modellerin tahminlerine pek uymaz. Dere özelliklerinin tahminini iyileştirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Bu tezin son kısmı, deneysel arazilerden erozyonu tahmin etmek ve bu modelin tahminlerini arazi verileriyle karşılaştırmak için bir erozyon modelinin uygulanması ile ilgilidir. Akış ve toprak kaybı EUROSEM modeli kullanılarak test edilmiş ve bu testlerin sonuçlarından modeldeki önemli parametrelerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuçlar, EUROSEM modelinin parsellerden hem akış hem de toprak kaybını tahmin etmede yetersiz performans sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TILLAGE EFFECTS ON SOIL EROSION ON AGRICULTURAL LANDS IN SEMI - ARID TURKEY Aksit, S.University of Leicester Department of Geography, LE1 7RH, Leicester, UK. The thesis evaluates the effects of tillage on soil erosion on agricultural lands in semi-arid Turkey. Data collection has been undertaken in two-winter seasons, 1997-8 and 1998-9. Data collection was carried out under natural rainfall conditions. Land left bare and untilled during the winter season, on which the soil surface was compacted, has a high runoff potential. Tilled surfaces contribute less runoff because of high depressional storage induced by the surface roughness following tillage. After two years of tests, runoff values show that across-slope tillage is able to decrease the surface runoff to around 60% of that on down-slope tilled land and around 20% of that on untilled land. The results of this study show that overall, runoff is largely controlled by treatment. Soil loss results mirror those from runoff from the three treatments, but the differences are not as great. Tillage is more effective in reducing runoff than it is in reducing soil loss. Furthermore, across-slope tillage when compared to down-slope tillage reduces runoff to a greater extent than it does soil loss. Measurements of splash detachment show that rates of detachment do not vary among the three treatments to the same extent as does soil loss. During the 1998-9 field season rills formed on the most sand-rich soil of the six study sites (site 2). Except for rill cross section size on the across-slope tilled plot, rill properties do not conform well to predictions of previous models. Further work is needed to improve the prediction of rill properties. The final part of this thesis is concerned with the application of an erosion model to predict the erosion from the experimental plots and to compare the predictions of this model with the field data. Runoff and soil loss were tested using the EUROSEM model and from the results of these tests an evaluation of important parameters in the model was made. The results show that the EUROSEM model performs poorly in predicting both runoff and soil loss from the plots.