Konut alanlarında kentsel boşlukların kullanım değerinin arttırılmasına yönelik bir araştırma: Trabzon örneği
The Research Aimed at Revaluation of Urban Cavities in Residential Areas of Trabzon City
- Tez No: 78061
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel boşluklar, yayalaştırma, ortak kullanım alanları, kentsel dokuda iyileştirme. VI, Urban Spaces, Pedestriansation, Shared Spaces, Improving Urban Texture. VII
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET Trabzon yoğun yapılanmış konut alanlarında, kullanıcıların ihtiyaçları çerçevesinde mevcut kentsel boşlukların kullanılabilirliğinin irdelendiği, kullanım değerlerinin artırılmasına ilişkin fiziksel ve yasal çözüm önerilerini test edildiği bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konut alanları içinde yer alan meydanlar, sokaklar, yaya yollan ve yayalaştırma, yapılar arası boşluklar, çocuk oyun alanı, parklar, spor alanları gibi kentsel boşluklar çeşitli boyutlarıyla incelenmiştir. Bölümün sonunda kentsel açık alan etkinlik türleri ile Türkiye ve Trabzon'daki mevcut açık durumu değerlendirilerek açık alan ihtiyacı vurgulanmıştır. İkinci bölümde alan araştırması yapılan konut alanları ayrıntılı tanımları yapılmakta, araştırmanın amacı, anket ve değerlendirme yöntemleri verilmektedir. Üçüncü bölümde gözlem ve anket çalışmasından elde edilen bulgular anlatılmaktadır. Dördüncü bölümde anket çalışmasının sonuçları ve istatistik karşılaştırmalar irdelenmekte ve değerlendirmektedir. Beşinci bölümde üretilen projeler üzerinde konut sahipleri ile yapılan görüşmelerin sonuçlan bulunmaktadır. Altıncı bölümde; çalışma sonunda elde edilen genel sonuçlar açıklanmıştır. Yedinci bölümde ise bu çalışmanın devamı olarak yapılabilecek çalışmalar öneri olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The study tested physical and legal solution suggestions about using revaluation,and considering useablelity of urban cavities that existed in the frame of users necessities consists of six sections. In the first section, the urban spaces between buildings in residential areas (squares, streets, pedestrian streets, gardens, children play grounds, parks, sports areas) such as are reviewed basing on the literature in different dimensions. At the end of the section, open areas necessity is emphasised evaluating the open areas in Trabzon, in Türkiye and urban open areas activities. In the second section, the methods of the study is given and residential area selected for field study is described in detail In the third section, it is explained the findings of first field study (interview). In the fourth section, the findings of field study is evaluated by using statistical analytical methods. In the fifth section, There are results of field study which is undertaken with the owners of residences basing on the pedestrianization projects of the roads and revaluation of the back yards. At the sixth part the general results got at the end the working are explained. At the sixth part, there are working samples given which can be made as a continuation of this working in future. In the seventh section, it is presented the main findings of the study and suggestions in the direction of the obtained results.