Güneş enerjisi santrallerinin yatırıma dönüşme sürecinde özellik gösteren muhasebe uygulamaları: TDHP ve TMS incelemesi
Special accounting applications in the process of conversion to investment of solar power plants: UCOA and TAS review
  1. Tez No: 780617
  2. Yazar: AYBİKE BERİKA BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Güneş Enerjisi, Muhasebe Standartları, Enerji Muhasebesi, Renewable Energy Sector, Solar Energy, Accounting Standarts, Energy Accounting
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Gelişme ve ekonomik büyümeye paralel olarak enerji tüketiminin artması ve dışa bağımlılık oranının artması ile yenilenebilir enerji kavramı her geçen gün önem kazanmaktadır. Güneş enerjisi santralleri, özellikle geniş yatırımcı portföyü ve istenilen yere kurulabilme özelliği sayesinde yenilenebilir enerji kaynakları arasında en çok tercih edilen kaynak haline gelmiştir. Bu çalışmada, lisanslı ve lisanssız güneş enerjisi santrali yatırım aşamalarından bahsedilmiş ve santralin başvurusundan işletmeye alınmasına kadar geçen süreçte gerekli kurumsal ve teknik belgeler için izlenecek prosedürler ve yatırımda kullanılacak maliyet kalemleri anlatılmıştır. Güneş enerjisi santralleri yatırım maliyetinin yüksek olması nedeniyle büyük işletmeler tarafından finanse edilmektedir. Bu işletmelerin finansal bazlı raporlamalarının muhasebe standartlarına uygun olarak yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada, yatırım yapmayı düşünen işletmelerin yatırım aşamalarında ortaya çıkan maliyetlerin muhasebeleştirilmesi sırasında karşılaşılan belirli hususlara vurgu yapılarak, vergi mevzuatına başvurularak, tekdüzen muhasebe sistemi ile muhasebe standartları arasındaki farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the increase in energy consumption and the increase in foreign dependency ratio in parallel with development and economic growth, the concept of renewable energy is gaining importance day by day. Solar power plants have become the most preferred source among renewable energy sources, especially due to the wide investor portfolio and the ability to install them wherever desired. In this study, licensed and unlicensed solar power plant investment stages were mentioned and the procedures to be followed for the institutional and technical documents required in the process from the application to the commissioning of the power plant and the cost items to be used in the investment were explained. Due to the high investment cost of solar power plants, they are financed by large enterprises. Financial-based reporting of these enterprises should be prepared in accordance with accounting standards. In this study, the differences between the uniform accounting system and accounting standards have been tried to be revealed by applying to the tax legislation by emphasizing the certain issues encountered during the accounting of the costs that arise during the investment stages of the enterprises considering to invest.