LEED sertifikası değerlendirme kriterlerinin mimari tasarım ve uygulama süreçleri kapsamında irdelenmesi
Examination of LEED certificate evaluation criteria within the scope of architectural design and implementation processes
  1. Tez No: 780704
  2. Yazar: FATİH ERSİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM KIRLANGIÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: LEED sertifikası, sürdürülebilir mimari, tasarım ve uygulama kriterleri, kalite güvence&kalite kontrol, LEED certification, sustainable architecture, design and implementation criteria, quality assurance & quality control
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de sürdürülebilir tasarıma sahip olan yeşil binalarda enerji ve çevre korunumunu sağlayacak etkenler ile tasarım ve inşaat sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar üzerine çalışmalar yapıldı. Söz konusu binalara verilmek üzere oluşturulan LEED sertifikasının alınabilmesi için inşaat ve tasarım aşamasında yapılan hazırlıkların uygulanabilirliğini geliştirmek ve anlaşılır hale getirmek üzere LEED değerlendiricilerinin puanlamada dikkat ettiği önemli kısımlar ele alındı ve değerlendirme kriterlerinin yerine getirilmesi yönünde araştırmalar yapıldı. Çalışmada öncelikle sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir mimarlık kavramları ile bunların gereksinimleri hakkında çalışmalar yapıldı. Sonrasında yeşil bina sertifikalarından bahsedilerek bunlardan ülkemizde en çok tercih edilen sistem olan LEED sertifika sistemi irdelendi. LEED sertifika sistemi derecelerinin kazanılması ve puanlama sürecinde dikkat edilmesi gerekenler ise LEED kriterlerinin her biri detaylı bir şekilde incelenerek anlatıldı. Özellikle LEED değerlendiricilerinin projelerde LEED adına yapılan çalışmaları takip edebilmesi için belgelendirme ve kalite kontrol mekanizması çalışamalarının nasıl yapılması gerektiğine ve böylece hem tasarım hem de inşaat safhalarında puanlama kriterlerinin nasıl yerine getirileceğine işaret edildi. Uluslararası geçerliliği olan LEED sertifika sistemi göz önünde bulundurularak aday binalara değerlendirme, belgelendirme ve klaslama safhalarında dikkat etmeleri gereken hususlara ve ilgili kriterlerin uygulanabilirliğine yönelik bir araştırma yapıldı. Araştırma sonucunda puanlama kriterlerine sadık kalarak tasarım ve uygulama yapılırken inşaat sahası içinde ve proje aşamasında kalite kontrol & kalite güvence mekanizmasının gerekliliği görüldü. Bu kapsamda LEED sertifika sürecinin, proje arşivi oluşturulması ve kalite yönetiminin sahada uygulanması ile doğrudan ilişkili olduğu görüldü. Yapılan analizler ve çalışmalar sonucunda aday projelerin sertifika sürecinde söz konusu kalite belgelerinin yönetimi tarif edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, studies were carried out on the factors that will provide energy and environmental protection in green buildings with sustainable design in Turkey and the issues to be considered in the design and construction process. In order to obtain the LEED certificate, which was created to be given to the buildings in question, the important parts that LEED evaluators paid attention to in the scoring were discussed in order to improve the applicability of the preparations made during the construction and design phase and to make them understandable, and researches were carried out to fulfill the evaluation criteria. In the study, primarily the concepts of sustainability and sustainable architecture and their requirements were studied. Afterwards, Green building certificates were mentioned and the LEED certificate system, which is the most preferred system in our country, was examined. Each of the LEED criteria was examined in detail and explained in terms of gaining LEED certification system degrees and the points to be considered in the scoring process. In particular, it was pointed out how the certification and quality control mechanism studies should be carried out so that LEED evaluators could follow the work done on behalf of LEED in the projects, and how the scoring criteria would be fulfilled both in the design and construction phases. Considering the internationally valid LEED certification system, a research was conducted on the issues to be considered in the evaluation, certification and classification phases of candidate buildings and the applicability of the relevant criteria. As a result of the research, it was seen that the quality control & quality assurance mechanism was required in the construction site and during the project phase while designing and implementing by sticking to the scoring criteria. In this context, it has been seen that the LEED certification process is directly related to the creation of the project archive and the implementation of quality management in the field. As a result of the analyzes and studies carried out, the management of the quality documents in question during the certification process of the candidate projects was described.