Fırçasız doğru akım motorunun programlanabilir lojik kontrolörle denetimi
Control of the brushless direct current motor by programmable logic controller
- Tez No: 78072
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFA AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PLC, Hall effect element, Permanent magnet, Discrete timely switching, Congruent timely switching
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Gelişen teknolojide çeşitli uygulamalar için klasik elektrik motorları yerine geliştirilimiş yeni tip motorlar kullanılmaktadır. Fırçasız Doğru Akım Motoru (FDAM) da bu yeni tip motorlardan biridir. Bu motorun rotor kutuplan sürekli mıknatıstan yapılmaktadır. Mıknatıs malzemelerinde ve mıknatıslama teknolojisindeki gelişme, FDAM'un gelişimini desteklemiştir. Böylece küçük hacimli, yüksek hız ve performanslı FDAM'ları yapılabilmektedir. Bu motorların en büyük zorluğu, sargı akımlarını anahtarlamaktır. Bu amaçla optik veya hail etkili konum algılayıcıları kullanılmaktadır. Bu algılayıcılarla, anahtarlama tranzistörleri veya kod çözücüler beslenmektedir. Konum algılamadan uygun anahtarlama yapılabilmesi, bu motorları çok daha üstün duruma getirecektir. Bu amaçla, motorun konum algılamadan PLC ile kontrolü yapılmıştır. Bu çalışmada, ayrık zamanlı ve çakışık zamanlı anahtarlamaya göre motorun davranışı incelenmiştir. Programlanabilir lojik kontrolör (PLC) ile anahtarlama yapılarak FDAM'u çalıştırılabilmektedir. Anahtarlama hızına bağlı olarak motorun hızı da değiştirilebilmektedir. Anahtar Kelimeler : PLC, Hall etkili eleman, sürekli mıknatıs, ayrık zamanlı anahtarlama, çakışık zamanlı anahtarlama. VI
Özet (Çeviri)
In developing technology, the new type of improved motors have been used instead of conventional electric motors for several applications. Brushless Direct Current Motor (BDCM) is one of this type of motors.The rotor poles of this motor are made of permanent magnet. The development in magnet materials and magnet technology have supported the development of BDCM. Therefore, the BDCMs with small volume, high speed and performance can now be produced. The most important difficulty with these motors is to switch the winding currents. Optic or hall effect position sensors have been used for that reason. Switching transistors or encoders are excited by these sensors. Achieving appropriate switching without position perception makes this type of motors much more superior. Thus, the control of motor is done by Programmable Logic Controller (PLC) without doing position perception. In this study, the motor's behaviour was examined with respect to discrete timely and congruent timely switching. BDCM can be operated by doing PLC switching. The speed of motor can be changed with respect to switching speed.