Bazı sofralık zeytin çeşitlerinde zedelenme parametrelerinin matematiksel modellenmesi
Mathematical modelling of bruising parameters in some table olive varieties
- Tez No: 780775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKER SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mühendislik Bilimleri, Ziraat, Mathematics, Engineering Sciences, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel modelleme, Sofralık zeytin, Zedelenme, Bruising, Mathematical modelling, Table olives
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu çalışmada sofralık çeşit olan Domat, Gemlik ve Manzanilla zeytin çeşitlerinde farklı yüzeyler üzerine farklı yüksekliklerden düşme sonucu oluşan zedelenmeyi tahminlemeye yönelik matematiksel modellerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırma, Domat, Gemlik ve Manzanilla zeytin çeşitleri ile gerçekleştirilmiştir. Denemesi yapılacak zeytin meyvesi 3 farklı yüzey üzerine beş farklı yükseklikten düşürülmüştür. Dijital kumpas yardımı ile meyvenin genel boyut ve zedelenmiş bölgenin boyut ölçümü gerçekleştirilmiştir. Meyvelerin nem içeriğini belirlemek amacıyla etüv cihazı, projeksiyon alanının belirlenmesi amacıyla ImageJ görüntü işleme programı kullanılmıştır. Zedelenme alanı ve zedelenme hacmi değerleri iki farklı model (doğrusal ve doğrusal olmayan) formunda oluşturulmuştur. Her bir matematiksel form için elde edilen veriler Minitab paket programında Stepwise regresyon analizine tabi tutulmuştur. Model formlarından en uygun olanını seçmek için korelasyon katsayısı (r) değerleri belirlenmiştir. Bulgular: Zeytin çeşitlerinin ortalama fiziksel özellikleri değerlerine ait varyans analizine göre fark %5 önem seviyesinde önemli bulunmuştur. Domat zeytin çeşidinde; zedelenme alanı için doğrusal ve doğrusal olmayan modellerin tahminleme katsayısı değerleri sırasıyla %98,85 ve %99,55, zedelenme hacmi için %57,35 ve %65,17, Gemlik zeytin çeşidinde zedelenme alanı için doğrusal ve doğrusal olmayan modellerin regresyon katsayısı değerleri sırasıyla %95,93 ve %95,67, zedelenme hacmi için %51,18 ve %49,01, Manzanilla zeytin çeşidinde zedelenme alanı için doğrusal ve doğrusal olmayan modellerin regresyon katsayısı değerleri sırasıyla %92,79 ve %92,93, zedelenme hacmi için %66,47 ve %69,46 olarak bulunmuştur. Sonuç: Zedelenme alanı ve zedelenme hacmi değerleri denemelerdeki düşme yüksekliği arttırıldıkça artış göstermiştir. Elde edilen modeller içerisinde düşme yüksekliği (h) modellere en fazla katkı sağlayan parametre olmuştur. Zedelenme alanı için bulunan modellerin tahminleme katsayısı (R2 ) zedelenme hacmi için elde edilen modellerin tahminleme katsayılarına göre daha yüksek bulunmuştur. Çalışma içerisinde geliştirilen modellerin özellikle sofralık zeytin işleme ve hasat mekanizasyonunda zeytinin zedelenmesini önleyecek konstrüktif önlemlerin alınması açısından yararlı olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to develop a mathematical model to predict the damage caused by falling from different heights on different surfaces in the table olive varieties namely, Domat, Gemlik and Manzanilla. Material and Method: The research was carried out by Domat, Gemlik and Manzanilla olive varieties. The olive fruit variety to be tested was dropped from five different heights on three different surfaces. The overall size of the fruit and the size of the bruise area were measured by using a digital caliper. An incubator device was used to determine the moisture content of the fruits, and ImageJ image processing program was used to determine the projection area. The bruise area and bruise volume values were created in two different models (linear and nonlinear). The data obtained for each mathematical form were subjected to Stepwise regression analysis in the Minitab package program. Correlation coefficient (r) values were determined to choose the most appropriate of the model forms. Results: According to the variance analysis of the average physical properties of olive varieties, the difference was found to be significant at the level of 5% significance. The regression coefficient values of linear and nonlinear models for the bruise are in the Domat olive variety are 98.85% and 99.55%, respectively, and 57.35% and 65.17% for the bruise volume, the regression coefficient values of linear and nonlinear models for the bruise area in Gemlik olive variety are 95.93% and 95.67%, respectively, and 51.18% and 49.01% for the bruise volume, the regression coefficient values of linear and nonlinear models for the area of damage in the Manzanilla olive variety were found to be 92.79% and 92.93%, respectively, and 66.47% and 69.46% for the bruise volume. Conclusion: The bruise area and bruise volume values increased as the height of the fall in the experiments was increased. Among the models obtained, the drop height (h) was the parameter that contributed the most to the models. The prediction coefficient (R2 ) of the models found for the bruise area was found to be higher than the prediction coefficients of the models obtained for the bruise volume. It can be said that the models developed in the study will be useful in terms of taking constructive measures to prevent olive damage, especially in table olive processing and harvest mechanization.