Efficient MoM analysis of printed structures by utilizing characteristic modes
Karakteristik modlar kullanarak baskılı yapıların verimli MoM analizi
  1. Tez No: 442362
  2. Yazar: METEHAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE ALATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karakteristik modlar, momentler metodu, nümerik analiz, baskılı antenler, giriş empedansı, Characteristic modes, method of moments, numerical analysis, printed antennas, input impedance
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Karakteristik modlar teorisi son yıllarda anten tasarımı için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu teori, iletken gövdelerin saçılım ve yayılım özelliklerine fiziksel bakış açısı getirmektedir. Bu tez çalışmasında, baskılı yapıların karakteristik mod teorisi kullanılarak analiz edilebilmesi için bir MATLAB kodu geliştirilmiştir. Baskılı yapıların karakteristik modları, yapıya bağlı olarak değişen momentler yöntemi (MoM) matrisi kullanılarak hesaplanabilmektedir. MoM matrisinin oluşturulabilmesi için, Rao Wilton Glisson (RWG) temel fonksiyonu ve Galerkin'in test prosedürü kullanılarak elektrik alan integral denklemi ayrıklaştırılmıştır. İlk olarak, geliştirilen kod kullanılarak çok geniş bantlı düzlemsel konik-şekilli sözde-monopol anten yapısının karakteristik mod analizi yapılmıştır. Sonuçlar, ticari elektromanyetik benzetim yazılımı FEKO'dan elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma ile geliştirilen kodun isabetliliği doğrulandıktan sonra, kod dielektrik taban malzemesine basılı antenlerin analizini de yapabilecek şekilde genişletilmiştir. Bu amaçla, katmanlı ortamlarda uzamsal Green's fonksiyonlarını elde etmek için ayrık kompleks görüntü yönteminden yararlanılmıştır. Geliştirilen kod kullanılarak dikdörtgensel mikroşerit antenlerin analizi gerçekleştirilmiş ve sonuçlar FEKO ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the theory of characteristic modes has been widely used for antenna design purposes. This theory provides physical insight about scattering and radiating properties of conducting bodies. In this thesis work, a MATLAB code is developed for analyzing printed structures by using characteristic mode theory. Characteristic modes of printed structures can be calculated by using the Method of Moments (MoM) matrix corresponding to the structure. To generate the MoM matrix, the electric field integral equation is discretized by using Rao Wilton Glisson (RWG) basis functions and Galerkin's testing procedure. First, characteristic mode analysis of an ultra wide band planar bevel-shaped quasi-monopole antenna structure is made by using the developed code. The results are compared with the results obtained from a commercially available electromagnetic simulation software called FEKO. After verifying the accuracy of the developed code with this comparison, the code is extended to include the analysis of antennas printed on dielectric substrates. For this purpose, discrete complex image method is utilized to obtain the spatial domain Green's functions in layered media. The analysis of rectangular microstrip antennas are performed by using the developed code and the results are compared with FEKO.