Akut romatizmal ateş tanısı ile takipedilen hastalarda antiinflamatuartedavide kullanılan asetilsalisilik asitve naproksen sodyum etkinliğininretrospektif olarak karşılaştırılması
Retrospecti̇ve compari̇son of the effi̇cacy ofacetylsali̇cyli̇c aci̇d and naproxen sodi̇um that areused i̇n anti̇-i̇nflammatory treatment i̇n the pati̇entswho are moni̇tored wi̇th acute rheumati̇c feverdi̇agnosi̇s
- Tez No: 780837
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR KIZILCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut Romatizmal Ateş(ARA), Antiinflamatuar Tedavi, Asetil salisilik Asit(ASA), Naproksen Sodyum(NXN), Acute Rheumatic Fever (ARF), Anti-Inflammatory Treatment, Acetylsalicylic Acid (ASA), Naproxen Sodium (NXN)
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Tekirdağ ilinde yaşayan çocuklarda ARA'in klinik ve demografik özelliklerini ortaya koymak ve tedavide kullanılan Asetilsalisilik Asit (80-100 mg/kg/gün) ve Naproksen Sodyum (10-20 mg/kg/gün) tedavilerinin etkinliğini ve güvenirliliğini karşılaştırılmaktır. Yöntemler: Ocak 2016-Aralık 2018 tarihleri arasında Çocuk kardiyoloji polikliniğimize başvuran bütün hasta dosyaları retrospektif olarak incelendi ve 2015 Jones Kriterlerine göre, ARA tanısı konulmuş 5-17 yaş arası (ortalama 11,82±2,79, K/E oranı:1,3) 65 hasta dosyası geriye dönük değerlendirildi. Bu hastaların antiinflamatuar tedavisinde kullanılan Asetilsalisilik Asit (ASA) ve Naproksen Sodyum (NXN)'un tedavi etkinliği, tanı öncesi ve sonrası dönemde klinik, laboratuar ve EKO verileri karşılaştırılarak değerlendirildi. İstatistiksel analiz: SPSS Statistics 25.0 for Windows Evaluation Version programı kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). 59 hastanın %52,5 antiinflamatuar tedavide NXN ve %47,5 ASA almıştır. İki grup arasında artrit/artralji tedavi etkinliği ve süresi karşılaştırıldığında anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). Ekokardiyografide en sık saptanan kapak tutulumları %76'ı mitral yetmezlik (MY) ve %38 oranında aort yetmezliği idi. Çalışmamızda, hastalarımıza rutin yapılan EKO'larda kardiyak tutulum gösteren hastaların, kapak tutulumlarındaki iyileşmenin ve kontrollerde bakılan akut faz reaktanlarındaki gerilemenin, NXN ve ASA kullanan hastalarda da benzer olduğu belirlendi (p> 0,05). ASA tedavisi verilen 28 olgunun %50'sinde salisilata bağlı yan etki gözlendi. 10 olguda (%35) KCFT'de bozukluk, 4 olguda (%14) kulak çınlaması tespit edildi. NXN verilen 4 olguda %12 gibi düşük bir oranda yan etki profili izlendi. Sonuç: Tekirdağ ili üniversite hastanesi çocuk kardiyoloji polikliniğine başvuran ARA tanılı hastalar üzerinde yaptığımız retrospektif çalışmamızda NXN'un ARA tedavisinde ASA kadar etkili olduğu sonucuna vardık. Naproksen sodyumun kullanımının daha kolay olması ve daha az yan etki profili ile karşılaşmamız; bir diğer yandan tedavide daha iyi dozlama, daha iyi hasta uyumu, nadir görülen hepatik toksisite gibi karşılaştığımız avantaj/dezavantajlarının üzerinde durmak istedik. Biz de çalışmamızda diğer çalışmalarda gösterildiği gibi Naproksen sodyumun ARA tedavisinde ASA'ya güvenli ve etkili bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, NXN'nin ASA ile ilişkili artrit tedavisi için alternatif bir birinci basamak ilaç olarak düşünülmesi gerektiğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Purpose: To present the clinical and demographic features of ARF in children who live in Tekirdağ and compare the reliability and the efficacy of Acetylsalicylic Acid (80-100 mg/kg/day) and Naproxen Sodium (10-20 mg/kg/day) treatments that are used in the patients. Methods: All patient files that belong to those who applied to our Pediatric Cardiology polyclinic between January 2016 and December 2018 have been evaluated retrospectively and 65 patient files aged between 5 and 17 (average 11,82+2,79, M/F ratio:1,3) that were diagnosed with ARF have been evaluated retrospectively according to 2015 Jones criteria. The treatment efficacy of Acetylsalicylic Acid (ASA) and Naproxen Sodium (NXN) used in the anti-inflammatory treatment of these patients have been evaluated by comparing clinical, laboratory and ECO data before and after the diagnosis. Statistical Analysis: SPSS Statistics 25.0 for Windows Evaluation Version has been used. Statistical significance has been accepted as p0.05). In 49, 2% of the patients clinical carditis and in 30, 8% subclinical carditis have been observed. In echocardiography, the most common cardiac valve involvement was 76% mitral insufficiency (MI) and 38% were aorta insufficiency (AI). In our study, it was determined that the patients with cardiac involvement in the routine ECOs, the improvement in valve 73 involvement and the regression in the acute phase reactants observed in the controls were similar in patients using NXN and ASA (p> 0.05). In 50% of the 28 cases that were given ASA treatment, side effects related to salicylate have been observed. In 35% of them a deficiency in LFT and in 4 cases (%14) tinnitus have been observed. LFT has been monitored continuously in routine intervals. In cases that were given NXN, 11% less side effect profile has been observed. Result: In our retrospective study conducted on ARF diagnosed patients who applied to Paediatric Cardiology polyclinic in university hospital in Tekirdağ, we have concluded that NXN is as efficient as ASA in ARF treatment. We wanted to elaborate the pros and cons that we came across such as the conformity of the usage of Naproxen Sodium and encountering less side effect profile, a better dosing in the treatment, a better patient adaptation as well as rarely observed hepatic toxicity. As shown in other studies, in our study we also think that Naproxen Sodium is a reliable and efficient alternative to ASA in ARF treatment. Therefore, we believe that NXN must be considered as an alternative first step medication in arthritis treatment related to ASA.