Yabancı öğrencilerin Türkçe öğrenmeye yönelik tutumlarının akademik azim ve okulda öznel iyi oluş ile ilişkisi
The relationship of foreign students' attitudes to learn Turkish academic violence and subjective well-being at school
- Tez No: 780836
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE NUR KUTLUCA CANBULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Azim, İlkokulda Öğrenim Gören Yabancı Öğrenci, Okulda Öznel İyi Oluş, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenmeye Yönelik Tutum, Academic Grit, Foreign Student Studying in Primary School, Subjective Well-Being at School, Attitude towards Learning Turkish as a Foreign Language
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, ilkokula devam eden yabancı öğrencilerin Türkçe öğrenmeye yönelik tutumları ile akademik azim ve okulda öznel iyi oluşları arasında ilişki olup olmadığını belirlemek ve öğrencilerin Türkçe öğrenmeye yönelik tutumu ile akademik azim ve okulda öznel iyi oluş düzeyleri çeşitli değişkenler açısından incelenmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 17 devlet okulu 1 özel okulda öğrenim gören 225 yabancı uyruklu dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğrenen Çocuklara Yönelik Tutum Ölçeği, Akademik Azim Ölçeği, İlköğretim Öğrencileri İçin Okulda Öznel İyi Oluş Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi SPSS ve LİSREL paket programları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ölçüm modelinin verilerle uyumu Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ile değişkenlerin yordanmasına ve aracılık testlerinin gerçekleştirilmesi Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) ile yapılmıştır. Araştırma verilerilerinin normalliği sınandıktan sonra veri analizinde normal dağılım gösteren veriler için T- Testi ve Tek Yönlü ANOVA, normal dağılım göstermeyen veriler için ise Mann Whitney U Testi ve Kruskal Wallis-H Testi testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre ilkokulda öğrenim gören yabancı öğrencilerin:•Türkçe öğrenmeye yönelik tutumlarının orta düzeyde olduğu,• akademik azimlerinin ve okulda öznel iyi oluşlarının Türkçe öğrenmeye yönelik tutumu yordadığı, •cinsiyet değişkenine göre Türkçe öğrenmeye yönelik tutum, okulda öznel iyi oluş, okul doyumu alt boyutu, okulda olumlu duygular alt boyutu, okulda olumsuz duygular alt boyutu ilişkin kız ve erkek öğrenciler arasında anlamlı fark olmadığı, akademik azime ilişkin kızların lehine anlamlı fark olduğu; •okul türü değişkenine göre Türkçe öğrenmeye yönelik tutumlarının devlet okulunda öğrenim gören öğrencilerin lehine anlamlı fark olduğu; akademik azim, okulda öznel iyi oluş, okul doyumu alt boyutu, okulda olumlu duygular alt boyutu ve okulda olumsuz duygular alt boyutuna ilişkin devlet okulu ve özel okulda öğrenim gören öğrenciler arasında anlamlı fark olmadığı, •Türkiye'de bulunma sürelerine göre Türkçe öğrenmeye yönelik tutumlarının Türkiye'de bulunma süreleri 1 yıldan az olan öğrencilerle 5 yıl ve üzeri, 1-2 yıl aralığındaki öğrencilerle 5 yıl ve üzeri, 3-4 yıl aralığındaki öğrencilerle 5 yıl ve üzeri öğrenciler arasında anlamlı farklılık olduğu; akademik azim, okulda öznel iyi oluş, okul doyumu alt boyutu ve okul doyumu alt boyutunda Türkiye'de bulunma süresi 1-2 yıl aralığındaki öğrencilerin 5 yıl ve üzeri öğrenciler arasında anlamlı farklılık olduğu; okulda olumlu duygular ve okulda olumsuz duygular alt boyutları arasında anlamlı farklılık olmadığı, •okula giden kardeş değişkenine göre Türkçe öğrenmeye yönelik tutumları, akademik azim, okulda öznel iyi oluş, okul doyumu alt boyutu ve okula giden kardeşi olanların lehine anlamlı farklılık olduğu; okulda olumlu duygular ve okulda olumsuz duygular alt boyutlarında okula giden kardeşi olan ve olmayan arasında anlamlı farklılık olmadığı• evde Türkçe konuşan bireylerin sayısı değişkenine göre Türkçe öğrenmeye yönelik tutum, akademik azim, okulda öznel iyi oluşları ile okul doyumu, okulda olumlu duygular ve okulda olumsuz duygular alt boyutları arasında anlamlı farklılık olmadığı, •evde Türkçe okuma ve yazma bilen bireylerin sayısı değişkenine göre Türkçe öğrenmeye yönelik tutum akademik azim, okulda öznel iyi oluşları ile okul doyumu, okulda olumlu duygular ve okulda olumsuz duygular alt boyutları arasında anlamlı farklılık olmadığı, •Türkçe öğrenmeye yönelik alınan akademik destek değişkenine göre Türkçe öğrenmeye yönelik tutum akademik azim, okulda öznel iyi oluş, okul doyumu ve okulda olumlu duygular alt boyutlarına akademik destek alanların lehine anlamlı farklılık olduğu; okulda olumsuz duygular akademik destek alma ve almama arasında anlamlı farklılık olmadığı, •Türkçe iletişim araçlarını kullanma değişkenine göre Türkçe öğrenmeye yönelik tutum, okul doyumu, okulda olumlu duygular ve okulda olumsuz duygular arasında anlamlı farklılık olmadığı, öznel iyi oluşlarında Türkçe iletişim araçlarını kullananların lehine anlamlı farklılık olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine whether there is a relationship between the attitudes of foreign students attending primary school towards learning Turkish and their academic perseverance and subjective well-being at school, and to examine the students' attitudes towards learning Turkish and their levels of academic perseverance and subjective well-being at school in terms of various variables. This study was carried out in relational screening model. The study group of the research consists of 225 fourth grade students studying in 17 state schools and 1 private school affiliated to the Antalya Provincial Directorate of National Education. Attitude Scale towards Children Learning Turkish as a Foreign Language, Academic Perseverance Scale, Subjective Well-Being Scale at School for Primary School Students and Personal Information Form were used as data collection tools. Analysis of the research data was carried out using SPSS and LISREL package programs. In the study, the compatibility of the measurement model with the data was used to predict the variables with Confirmatory Factor Analysis (CFA) and to perform the mediation tests with the Structural Equation Model (SEM). After testing the normality of the research data, T-Test and One-Way ANOVA were used for data showing normal distribution, and Mann Whitney U Test and Kruskal Wallis-H Test were used for data that did not show normal distribution. According to the research findings, foreign students studying in primary school: •their attitudes towards learning Turkish are at a moderate level, •their academic perseverance and their subjective well-being at school predict the attitude towards learning Turkish, •according to the gender variable, there was no significant difference between male and female students regarding attitudes towards learning Turkish, subjective well-being at school, school satisfaction sub-dimension, positive emotions at school, negative emotions at school, and there was a significant difference in favor of girls regarding academic perseverance; •according to the school type variable, there is a significant difference in favor of students studying at public schools in their attitudes towards learning Turkish; There was no significant difference between the students studying in public and private schools in terms of academic perseverance, subjective well-being at school, school satisfaction sub-dimension, positive emotions at school and negative emotions at school, •according to the duration of their stay in Turkey, there is no significant difference between the attitudes towards learning Turkish among the students whose duration of stay in Turkey is less than 1 year for 5 years and above, between 1-2 year students for 5 years and above, 3-4 years between students and 5 years and above. There is a difference; In terms of academic perseverance, subjective well-being at school, school satisfaction sub-dimension and school satisfaction sub-dimension, there is a significant difference between students whose duration of stay in Turkey is between 1-2 years and students who are 5 years or more; There was no significant difference between positive emotions at school and negative emotions at school sub-dimensions, •According to the sibling going to school variable, there is a significant difference in favor of the attitudes towards learning Turkish, academic perseverance, subjective well-being at school, school satisfaction sub-dimension, and those who have siblings who go to school; There was no significant difference between having a school-going sibling and not having a school-going sibling in the sub-dimensions of positive emotions at school and negative emotions at school, •According to the variable of the number of individuals speaking Turkish at home, there was no significant difference between the sub-dimensions of attitude towards learning Turkish, academic perseverance, subjective well-being at school and school satisfaction, positive feelings at school and negative feelings at school, •According to the variable of the number of individuals who can read and write Turkish at home, there is no significant difference between the sub-dimensions of academic perseverance towards learning Turkish, subjective well-being at school and school satisfaction, positive emotions at school and negative emotions at school, •According to the variable of academic support for learning Turkish, there is a significant difference in favor of those who receive academic support for the sub-dimensions of academic perseverance, subjective well-being at school, school satisfaction and positive feelings at school; negative feelings at school, there is no significant difference between receiving academic support and not getting academic support, •According to the variable of using Turkish communication tools, it was concluded that there was no significant difference between attitudes towards learning Turkish, school satisfaction, positive emotions at school and negative emotions at school, and there was a significant difference in favor of those who used Turkish communication tools in their subjective well-being.