Dijital teknolojiler ve aktivizm
Digital technologies and activism
- Tez No: 780938
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA ERGÜNER ÖZKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: dijital teknolojiler, aktivizm, dijital aktivizm, internet, internet teknolojileri, digital technologies, activism, digital activism, internet, internet Technologies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
İnsanlık tarihi boyunca bir devri kapatıp diğer devri başlatan pek çok gelişme yaşanmıştır. Teknoloji dünyasında da bilgisayarların ortaya çıkması ile başlayan bu serüven beraberinde internetin keşfedilmesine önayak olarak yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. İnternetin varlığı teknoloji dünyasının dijitale açılan kapısı olmuştur. İnternetin ilk yıllarından günümüze kadar geçen sürede dijital teknolojiler gelişim göstermişlerdir. Günümüzde ise dijital teknolojiler aracılığıyla insan hayatının her alanında dijitalleşme yaşanmaktadır. Artık insanlar kendilerini ifade etmek ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için fiziksel mekanlardan ziyade dijital platformları tercih etmektedirler. Toplumsal olaylar karşısında değişime destek olmak veya tam tersi yönde tepki göstermek eylemi olarak tanımlanan“aktivizm”ise dijital dünyada yeni versiyonu ile yerini almaktadır. İnsanlar, toplumun genelini veya bir kısmını rahatsız eden olaylar karşısında tepki göstermek, kendini savunmak, fikirlerini ifade etmek amacıyla örgütlenerek değişim yaratmak istemektedirler. Bu noktada devreye aktivistler girmektedir. Aktivistler, kitlelere hitap ederek eylemler düzenleyip bir etki oluşturmayı hedeflemektedirler. İstedikleri etkiyi oluşturmak için geleneksel eylem biçimlerini bırakan aktivistler, dijital teknoloji araçlarını tercih etmektedirler. Bu çalışmada günümüz dijital teknolojileri ve dijital teknolojilerin aktivizm faaliyetleri üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the history of humanity, there have been many developments that closed one era and started another. This adventure, which started with the emergence of computers in the world of technology, was the beginning of a new era by paving the way for the discovery of the internet. The existence of the internet has been the door of the technology world to“digital”. And digital technologies have developed in the period from the first years of the internet to the present day. Today, digitalization is experienced in all areas of human life through digital technologies. Anymore, people prefer digital platforms rather than physical places to express themselves and carry out their activities.“Activism”, which is defined as the act of supporting change in the face of social events or reacting in the opposite direction, takes its place in the digital world with its new version. People want to create change by organizing in order to react, defend themselves, and express their opinions in the face of events that disturb the society in general or a part of it. At this point, activists come into play. Activists aim to create an impact by organizing actions by appealing to the masses. Activists abandoning traditional forms of action to create the effect they want, prefer digital technology tools. In this study, today's digital technologies and the effect of digital technologies on activism activities are examined.