Fadl Hasan Abbâs'ın 'Tefsiru'l-Kur'âni'l-Mecîd' adlı eserinin tefsir ilmi açısından tahlili
An analysis of Fadl Hasan Abbās's work named 'Tafsīr al-Qur'ān al-Majīd' in terms of the science of tafsir
- Tez No: 780982
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Fadl Hasan Abbâs, Tefsîru'l-Kur'âni'l-Mecîd, Tafsīr, Fadl Hasan Abbās, Tafsīr al-Qur'ān al-Majīd
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma son dönem müfessiri Fadl Hasan Abbâs'ın hayatını ve Tefsîru'l-Kur'âni'l-Mecîd adlı tefsirini konu edinmektedir. Çalışmadaki amacımız, Fadl Hasan'ın söz konusu tefsirini inceleyerek onun Kur'an-ı Kerim'i anlama ve anlatma metodunu, günümüzde yaşanan problemlere sunduğu çözüm önerilerini ve bu anlamda, gençlere yapmış olduğu nasihatleri ortaya koymaktır. Fadl Hasan gençlere tecvid kurallarına riayet ederek Kur'an'ı okumanın yeterli olmayacağını belirtir; onu doğru anlayıp ve üzerinde tefekkür etmenin gerekli olduğunu öğütler. Çalışma, giriş ve üç bölümden müteşekkildir. Giriş bölümünde araştırmanın adı, konusu, problem durumu, kapsamı, amacı, önemi ve yöntemi ele alınarak tefsir hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Birinci bölümde müellifimizin hayatı, ilmî kişiliği, hocaları, talebeleri ve kaleme aldığı diğer eserleri hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde çalışmamıza konu olan Tefsîru'l-Kur'âni'l-Mecîd adlı eser Kur'an ilimleri açısından incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise müfessirin eserindeki yöntemi ve yaklaşımı irdelenmiş; fıkıh, kelâm, kıraat, dilbilim, ilmî tefsir ve güncel meselelerle ilgili konularda örnekler seçilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the life of the contemporary mufassir Fadl Hasan Abbās and his exegesis of the Qur'an titled Tafsīr al-Qur'ān al-Majīd. The purpose of the study is to evaluate the aforementioned work of Fadl Hasan and to reveal his approach to understanding and explaining the Qur'an, the remedies he proposes for contemporary problems, and, in this context, his advice to the youth. Fadl Hasan advises the youth that it will not be enough to read the Qur'an by following the rules of tajvid; and he suggests that it is necessary to understand and think about it correctly. The study is divided into an introduction and three chapters. The introduction explains the title, subject, problem situation, scope, purpose, significance, and methodology of the study. In addition, it also includes a brief information about his tafsir. General information about the author's life, scholarly personality, teachers, students, and other works was provided in the first chapter. The subject of the study, Tafsīr al-Qur'ān al-Majīd, was analysed in terms of Qur'anic sciences in the second chapter. In the third chapter, the author's exegesis method and approach were critically discussed; and thus, his opinion relating to fiqh, kalām, qira'at, linguistics, scientific tafsir, and contemporary issues were examined by the selected examples.