Kütüphanelerde en çok okunan çocuk kitaplarının biçim ve içerik açısından incelenmesi
A review of the most read children's books in library in terms of form and content
- Tez No: 781003
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk edebiyatı, Tokat kütüphaneleri, çocuk kitapları, biçim, içerik, Children's literature, Tokat libraries, children's books, form, content
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 242
Özet
Kütüphaneler çocuğun kitap ile buluştuğu, etkileşime geçtiği en önemli ortamlardan biridir. Kütüphanelerin fiziksel özelliklerinin çocuğa hitap etmesi, ilgisini çekmesi son derece önemlidir. Bir diğer önemli nokta ise bu kütüphanelerde bulunan çocuk kitaplarının niteliğidir. Çocuk okur kütüphanelerde nitelikli eserlerle buluşup okuduğunda hem okuma kültürü kazanabilir hem de kendisini birçok yönden geliştirebilir. Bu çalışmada, Tokat merkez ve ilçelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı halk kütüphaneleri ile MEB'e bağlı Z-Kütüphanede en çok okunan çocuk kitaplarının çocuk edebiyatı bağlamında biçim ve içerik yönünden incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında Tokat ili sınırları içinde yer alan kütüphanelerin 2019 yılı kayıtları (bir yıllık) esas alınarak en çok okunan çocuk kitaplarının listesi çıkarılmıştır. Listesi çıkarılan bu kitaplar uzman görüşüne başvurularak sayısal olarak 25 kitapla sınırlandırılmıştır. Belirlenen bu kitaplar çocuk edebiyatının temel ilkeleri çerçevesinde biçim ve içerik özellikleri açısından incelenmiştir. Çalışma sonucunda, kütüphanelerde en çok okunan çoğu kitabın çocuk okurlar için uygun olduğu buna karşılık bazı kitapların kimi yönlerden çocuklar için elverişli olmadığı bazı kitapların ise çocuk edebiyatının biçim ve içerik özelliklerine göre yeniden düzenlenmesi gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Libraries are one of the most important environments where children meet and interact with books. It is extremely important that the physical features of libraries appeal to children and attract their attention. Another important point is the quality of children's books in these libraries. When a child reader meets and reads qualified works in libraries, he can both gain a reading culture and improve himself in many ways. In this study, it is aimed to examine the most read children's books in terms of form and content in the context of children's literature in the public libraries of the Ministry of Culture and Tourism and the Z-Library of the Ministry of Education in the center and districts of Tokat. Within the scope of the study, a list of the most read children's books was prepared based on the records of the libraries located in the province of Tokat in 2019 (one year). These books, which have been listed, have been limited to 25 books numerically by referring to the expert opinion. These determined books were examined in terms of form and content features within the framework of the basic principles of children's literature. As a result of the study, it was determined that most of the most read books in libraries are suitable for children's readers, while some books are not suitable for children in some ways, and some books should be rearranged according to the form and content characteristics of children's literature.