Kemal Tahir'in Bozkırdaki Çekirdek adlı romanında sıfatlar
Addictions in Kemal Tahir's novel named the Bozkırdaki Çekirdek
  1. Tez No: 781014
  2. Yazar: GÜL SETTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN SUZİ TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sıfatlar, Sınıflandırma, Bozkırdaki Çekirdek, Kemal Tahir, Adjectives, Classification, Bozkırdaki Çekirdek, Kemal Tahir
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kemal Tahir, eserlerini toplumsal gerçekliği merkezine koyarak kaleme alan üretken bir yazardır. Kemal Tahir, edebiyat dünyasında daha çok romanlarıyla tanınsa da hikâye, çeviri ve şiir türlerinde de eserleri vardır. Bozkırdaki Çekirdek, Kemal Tahir'in Dumanlı Boğaz Köy Enstitüsü'nün kuruluş hikâyesinin anlatıldığı romanıdır. Bu çalışmada çeşitli bilim insanlarının sıfat ile ilgili açıklamaları ve sıfatları sınıflandırma biçimleri anlatılmıştır. Bu çalışma metin merkezli olup Zeynep Korkmaz'ın“Türkiye Türkçesi Grameri”adlı kitabındaki sıfatların tasnifi örnek alınmıştır. Kitaptaki tasnife bazı eklemeler yapılarak“Bozkırdaki Çekirdek”adlı romanda geçen sıfatlar sınıflandırılmıştır. Bu çalışmada sıfatlar altı ana başlık altında tasnif edilmiştir. Birinci ana başlıkta kökenlerine göre sıfatlar, ikinci ana başlıkta yapılarına göre sıfatlar, üçüncü ana başlıkta işlevlerine göre sıfatlar, dördüncü ana başlıkta sıfatlarda derecelendirme görevi, beşinci ana başlıkta sıfatlarda küçültme işlevi ve altıncı ana başlıkta ise sıfatlarda pekiştirme görevi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Kemal Tahir is a productive writer who writes his works by putting social reality in the center. Although Kemal Tahir is mostly known for his novels in the world of literature, he also has works in the genres of stories, translations and poetry. Kernel in the Steppe is Kemal Tahir's novel that tells the story of the establishment of the Smoky Bosphorus Village Institute. In this study, the explanations of various scientists about adjectives and the way they classify adjectives are explained. This study is text-centered and the classification of adjectives in Zeynep Korkmaz's book“Turkey Turkish Grammar”is taken as an example. By making some additions to the classification in the book, the adjectives in the novel“Bozkırdaki Çekirdek”are classified. In this study, adjectives are classified under six main headings. In the first main title, adjectives according to their origins, in the second main title adjectives according to their structures, in the third main title, adjectives according to their functions, in the fourth main title, the grading task in adjectives, in the fifth main title, the reduction function in adjectives and in the sixth main title, the reinforcement task in adjectives were examined.