Kemal Tahir'in Bozkırdaki Çekirdek romanına göre Köy Enstitülerinin sosyolojik olarak değerlendirilmesi
A sociological evaluation of Village Institutes according to Kemal Tahir's novel The Seed in the Steppe
  1. Tez No: 998553
  2. Yazar: SULTAN MAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ TÜFEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Bozkırdaki Çekirdek, Kemal Tahir, Bozkırdaki Çekirdek, Kemal Tahir
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kemal Tahir, toplumun sorunlarını hazır kalıplara girmeden, tarihsel boyut içerisinde ele almaktadır. Tahir, önemli bir romancı olduğu gibi, romanlarında toplumsal meseleleri inceleyen bir düşünürdür. Kemal Tahir'i büyük bir romancı yapan en önemli özellik, yaşadığı toplumun sorunlarına kayıtsız kalmaması ve eserlerinde bu meseleleri incelikle işlemesidir. Tahir, Marksist kalıpların dışına çıkmış; özgün ve yerli düşüncelere sahip bir bilim insanı ve yazardır. Kemal Tahir, romanlarında toplumsal gerçekliklere önem vermiş; köy ve köylülük konularını işlemiştir. Bozkırdaki Çekirdek romanı, Kemal Tahir'in 1967 yılında kaleme aldığı ve Batılı tarzda, köyde kurulacak olan Köy Enstitüsü'nü konu alan bir eserdir. Romanda, köyün tarihsel gelişimine uymayan ve bozkır ortamına yabancı olan enstitünün köylüyle çatışmaları anlatılmaktadır. İdeolojik girişimlerin, toplumun hakikatlerinden uzak ve hazır kalıplarla uygulanması nedeniyle, Köy Enstitüleri'nin bozkırdaki deneyimi olumsuzluklarla sonuçlanmaktadır. Araştırmamızda, Bozkırdaki Çekirdek romanında kurgulanan olayların anlatımı; nitel araştırma yöntemlerinden söylem analizi metodu kullanılarak sosyolojik açıdan değerlendirilecektir. Bu değerlendirme sonucunda, Kemal Tahir'in Köy Enstitüleri hakkındaki tutumunun ortaya konulması amaçlanmaktadır. Çalışmamız üç ana başlık üzerinden incelenecektir: Birinci bölümde Kemal Tahir, ikinci bölümde Köy Enstitüleri, üçüncü bölümde ise Bozkırdaki Çekirdek romanının değerlendirilmesi ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Kemal Tahir examines social problems within their historical context rather than forcing them into predetermined frameworks. Beyond being a prominent novelist, he is also a thinker who analyzes social realities through his literary works. One of the defining features of Tahir's authorship is his sensitivity to the problems of the society in which he lived and his ability to reflect these issues with depth and nuance. Moving beyond rigid Marxist frameworks, he developed an original and locally grounded perspective, with a particular focus on rural life and peasantry. His novel Bozkırdaki Çekirdek (1967) centers on the establishment of Village Institutes in a rural setting shaped by Western-oriented policies. The novel reveals the conflicts between the local population and an institution that remains disconnected from the historical and social realities of the steppe, ultimately demonstrating the failure of ideologically imposed models. This study analyzes the narrative structure of the novel through discourse analysis as a qualitative research method from a sociological perspective. It aims to reveal Tahir's perspective on the Village Institutes. The research is structured into three main sections: the first focuses on Tahir, the second on the Village Institutes, and the third on a comprehensive evaluation of the novel.