Şeyhzâde'nin Şerhu Kasîdeti'l-Bürde eserinin tahkik ve tahlili
Verification and analysis of Şeyhzâde's Şerhu Kasîdeti'l-Bürde
  1. Tez No: 781038
  2. Yazar: EMCED ELALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ÖZNURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şeyhzâde, Kocevî, Şerh, Kaside, Bürde, Şeyhzâde, Kocevî, Şerh, Kaside, Bürde
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu çalışmada Osmanlı âlimlerinden h. 951 yılında vefat eden Şeyhzâde'nin Şerhu Kasîdeti'l-Bürde adlı eserinin tahkik ve incelemesi yapılmıştır. Tez, Erciyes Üniversitesi Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalına yüksek lisans tezi olarak sunulmuştur. Üzerinde çalıştığımız eserin önemi Şeyhzâde'ye göre kasidenin nimetlerinin ve bereketlerinin görülen tesirlerinden, insanlar arasında çok meşhur oluşundan ve kalemin yazamayacağı kadar faziletli olması ve dilleri aciz bırakacağı derecede özelliklerinin bulunmasıdır. Ayrıca kasidenin bu amacı içinde bulunan sırların perdesini açmak ve gizli manaların açığa çıkararak insanların istifade etmelerini kolaylaştırmaktır. Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte haşiyenin anlamı ile haşiye-şerh arasındaki farklar anlatıldıktan sonra, tezin önemi, konusu ve gayesi ele alınmıştır. Birinci bölümde Şeyhzâde'nin yaşadığı dönem, adı, lakabı, nesebi, doğumu, hayatı, hocaları, öğrencileri, eserleri ve vefatı gibi konulara değinilmiştir. İkinci bölümde ise eserin adı, müellife nispeti, eserin yazılış yeri ve tarihi, yazılış sebebi, muhtevası, müellifin metodu, tahkikte kullanılan nüshaların tavsifi ve eser hakkında tespit edilen bilgilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise metnin tahkiki yapılmıştır. Araştırmada izlediğimiz metod şu şekildedir: Eserin nüshalarını karşılaştırdık, çalışmamızda geçen şahıs, mezhep, kabile ve kitaplar hakkında bilgi verdik, bilinmeyen kelimeleri açıkladık, âyetleri ve hadisleri belirttik, hadisleri Hadis Usulü kurallarına dikkat ederek tahriç ettik, yazım kurallarını güncelledik, orijinal kaynaklara atıfta bulunup bilimsel araştırmanın kurallarını uyguladık, metinde geçen şiirleri şairlerine nispet ettik, zor ve yabancı olan kelimeleri açıkladık. Bu Çalışmamızın güzel bir hizmete vesile olmasını temenni ederiz.
Özet (Çeviri)
In this study, the work Şerhu Kasîdeti'l-Bürde by Şeyhzâde, an Ottoman scholar who died in 951, has been studied and analyzed. The thesis was submitted to Erciyes University, Department of Basic Islamic Sciences as a master's thesis. According to Şeyhzâde, the importance of the work we are working on is that the blessings and blessings of the qasida are among the effects seen and that it is so famous among people, that it is so virtuous that the pen cannot write, and that it has such features as to leave the tongues incapacitated. In addition, the purpose of the eulogy is to open the veil of the secrets in it and to make it easier for people to benefit by revealing the hidden meanings. The study consists of an introduction and three parts. After explaining the meaning of Annotation and the differences between Annotation and Commentary in the introduction, the importance, subject, and purpose of the thesis are discussed. In the first chapter, the period in which Şeyhzâde lived, his name, nickname, lineage, birth, life, teachers, students, works, and death were mentioned. In the second part, the name of the work, the ratio of the author, the place and date of the work, the reason for writing, its content, the method of the author, the description of the copies used in the investigation, and the information determined about the work are given. In the third part, the text was analyzed. The method we followed in the research is as follows: We compared the copies of the work, gave information about the person, sect, tribe, and books mentioned in our study, explained the unknown words, stated the verses and hadiths, and edited the hadiths by paying attention to the rules of Hadith Method, updated the spelling rules, referred to the original sources and applied the rules of scientific research. We compared the poems to their poets and explained the difficult and foreign words. We hope that this work will lead to good service.