Neurological aspects of Leishmaniasis via immunological mechanism and evaluation of boron for neuroinflammatory-based antileishmanial therapy
İmmünolojik mekanizma yoluyla Leishmaniasis'ın nörolojik yönleri ve nöroinflamatuar bazlı antileishmanial tedavi için borun değerlendirmesi
  1. Tez No: 781057
  2. Yazar: ZEYNEP İŞLEK KÖKLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRETTİN ŞAHİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HİKMET ÜÇIŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Nöroloji, Parazitoloji, Biotechnology, Neurology, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Leishmania, Leishmaniasis, Makrofaj, Astrosit, Nöroenflamasyon, Leishmania, Leishmaniasis, Macrophage, Astrocyte, Neuroinflammation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Leishmaniasis, Leishmania (L.) cinsinin protozoan parazitlerinin neden olduğu ve flebotomin tatarcık sineklerinin ısırmasıyla bulaşan, ihmal edilmiş tropikal bir hastalıktır. Türkiye ve altı kıta bölgesi dahil olmak üzere yılda 98'den fazla ülkede endemiktir. Merkezi sinir sistemi enfeksiyonu üzerine Leishmania'nın kan beyin bariyerini aşarak“serebral leishmaniasis”olarak bilinen nörolojik belirtilere yol açabileceğini gösteren çalışmalar vardır. Buna göre, bu çalışma, (i) L. parazitlerinin makrofajlarla beyne iletiminin araştırılması ve enfeksiyon modelinde makrofajlar ve astrositler üzerindeki inflamatuar yanıtların altında yatan mekanizma, (ii) L.-enfekte makrofajların miktar tayini için yenilikçi akış sitometrisi, ve (iii) in vitro kültürlerde L. infantum, L.-enfekte makrofajlar ve -astrositler üzerindeki sodyum perborat tetrahidratın (SPT) antileishmanial ve anti-nöroinflamatuar aktivitesini içeren üç kavramı vurgulamıştır. Sonuçlara göre, enfekte olmayan astrositler L.-enfekte makrofajlarla veya bunlar olmadan birlikte kültürlendiğinde, L. infantum yüzdesi, negatif kontrole kıyasla sırasıyla %24,88 ve %7'ye azalmış, ve ortak kültüre oranla düşük bir enfeksiyon oranı göstermiştir. 75-200 µM SPT konsantrasyonları, makrofajlar ve astrositler üzerinde herhangi bir toksisite göstermeden, L. infantum promastigotlarının büyümesi üzerinde önemli bir azalmayı göstermiştir. Ayrıca, apoptotik benzeri hücre ölümü, hücre döngüsü durması ve astrosit ile aktive olan bağışıklık tepkisi yoluyla SPT tedavisinden sonra mitokondriyal membran potansiyelinde bir azalma tespit edilmiştir. qPCR analizi ile de araştırılan enfekte hücrelerde ROS ve oksidatif stres seviyesinde düşüş belirlenmiştir. Sonuç olarak, L. ile enfekte makrofajlar ve astrositler arasındaki parazit yükü ve hücreye özgü enfeksiyonlara karşı inflamatuar yanıt ile ilgili iletişimi vurgulayan ilk çalışmadır. Nöroinflamatuvar bazlı SPT tedavisi ile birlikte antileishmanial etkinlik, L. infantum promastigotları, L. ile enfekte olmuş makrofajlar ve -astrositler üzerinde gösterilmiştir. SPT'nin in vitro L.-enfeksiyon modelinin ümit verici etkinliği, gelecekteki in vivo çalışmalar ve klinik çalışmalarda antileishmanial tedavinin potansiyelini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Leishmaniasis is a neglected tropical disease, caused by the protozoan parasites of the genus Leishmania (L.), and is transmitted by the bite of phlebotomine sandflies. It is endemic in over 98 countries per year, including Turkey and its subcontinental region. There are several studies on central nervous system infection to show that Leishmania can cross the blood brain barrier, resulting in neurological manifestations, known as“cerebral leishmaniasis”. Accordingly, this study highlighted three notions, including (i) the investigation of how L. parasites are transmitted into the brain via macrophages, and the mechanism underlying the inflammatory responses on both macrophages and astrocytes in the infection model, (ii) novel flow cytometric approach for quantification of L.-infected macrophages, and (iii) the antileishmanial efficacy and anti-neuroinflammatory activity of Sodium Perborate Tetrahydrate (SPT) on L. infantum, L.-infected macrophages and -astrocytes in in vitro cultures. According to the results, when the non-infected astrocytes co-cultured with or without L.-infected macrophages, the percentage of L. infantum was decreased to 24.88% and 7%, respectively, compared to the negative control, indicating a lower infection rate than the co-culture. Likewise, upon 75-200 µM of SPT treatment, L. infantum promastigotes indicated a significant reduction in growth, without any toxicity on macrophages and astrocytes. Furthermore, a reduction in the mitochondrial membrane potential was detected after SPT treatment through apoptotic-like cell death, cell-cycle arrest, and astrocyte-activated-immune response. Besides, a decrease in the ROS and oxidative stress levels were determined in the infected cells, which was also investigated by the qPCR analysis. Conclusively, it is the first study to emphasize the communication between L.-infected macrophages and astrocytes regarding the parasite load, and inflammatory response against cell-specific infections. The antileishmanial efficacy together with the neuroinflammatory-based SPT therapy was shown on L. infantum promastigotes, L.-infected macrophages, and -astrocytes. The promising efficacy of the SPT in vitro L.-infection model highlights the potential of antileishmanial therapy in the future in further in vivo studies and clinical studies.