Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine bağlı Kanlıkavak köyünde aile yapısı ve akrabalık ilişkileri
Family structure and kinship relations in Kanlıkavak village of Göksun district of Kahramanmaraş
- Tez No: 781085
- Danışmanlar: PROF. DR. KASIM KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Aile Yapısı, Akrabalık, Akrabalık İlişkileri, Family, Family Structure, Kinship, Kinship Relations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Sosyal yapının en önemli unsuru olan aile, tarihsel ve toplumsal süreçlerin gelişimine bağlı olarak değişmiştir. Aile yapısının değişim göstermesiyle birlikte aile ve akrabalık ilişkileri, kadın ve erkeğin aile içerisindeki rol dağılımlarının da değişiklik göstermeye başladığı görülmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine bağlı Kanlıkavak köyündeki aile yapısı, akrabalık ilişkileri ve bu ilişkilerin zaman içinde nasıl değiştiğini incelemektir. Çalışmada farklı yapıdaki aileler temel alınarak, nitel araştırma yöntemiyle Kanlıkavak köyünde ikamet eden 18 katılımcı ile yüz yüze ve derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmayla Kanlıkavak köyündeki aile yapısının, akrabalık ilişkilerinin, aile içi ilişkilerde; kadının ve erkeğin aile içerisindeki konumunun ve görevlerinin nasıl değiştiği, ailenin nasıl şekillendiği, geçmişteki evlilik âdetlerinin nasıl bir değişime uğradığı, ailelerle yapılan görüşmeler ve elde edilen verilen incelenmesi ve değerlendirilmesi sonucunda ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma bulgularından hareketle, evlilikle ilgili örf ve âdetlerin kısmen değişime uğradığı ve günümüzde devam ettirildiği saptanmıştır. Yıllara bağlı olarak köyden kente göçlerin yaşandığı görülmektedir. Bunun sonucunda aile yapısında değişimler yaşanmıştır. Geleneksel dediğimiz“geniş aile”yapısının yerini“çekirdek aile”yapısına bıraktığı saptanmıştır. Aile içi ilişkilerde kadınının ve erkeğin rollerinin eşit bir dağılım gösterdiği görülmüştür. Köyde yaşayan genç nüfusun yaşlı nüfustan daha az olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The family, which is the most important element of the social structure, has changed depending on the development of historical and social processes. With the change in the family structure, it is seen that the family and kinship relations and the role distribution of men and women in the family have begun to change. In this context, the aim of the study is to examine the family structure, kinship relations and how these relations have changed over time in the Kanlıkavak village of Göksun district of Kahramanmaraş. In the study, based on families of different structures, face-to-face and in-depth interviews were conducted with 18 participants residing in the village of Kanlıkavak with the qualitative research method. In this study, the family structure in Kanlıkavak village, kinship relations, in-family relations; It has been tried to reveal how the position and duties of women and men in the family have changed, how the family has been shaped, how the marriage customs in the past have changed, the interviews with the families and the analysis and evaluation of the obtained data. Based on the findings of the study, it has been determined that the customs and traditions related to marriage have partially changed and are continued today. Depending on the years, it is seen that there are migrations from the village to the city. As a result, changes have occurred in the family structure. It has been determined that the traditional“extended family”structure has left its place to the“nuclear family”structure. It has been observed that the roles of men and women in family relations are equally distributed. It has been observed that the young population living in the village is less than the elderly population.