Kalp yetersizliği olan hastaların semptom düzeylerinin öz bakım davranışı ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of symptom levels of patients suffering from HEART failure on their self care behavior and quality of life
  1. Tez No: 781093
  2. Yazar: FUNDA ESİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TEKİR, DOÇ. DR. SEDA PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, öz-bakım, semptom düzeyi, yaşam kalitesi, Heart failure, self-care, symptom level, quality of life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma kalp yetersizliği olan hastaların semptom düzeylerinin öz bakım davranışı ve yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma, Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Servisi ile Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde yatarak tedavi gören ve Kardiyoloji Polikliniğine başvuran kalp yetersizliği olan hastalar oluşturmuştur. Araştırma, 15.02.2021-25.12.2021 tarihleri arasında yapılmış olup, araştırmanın örneklemini araştırmaya dâhil edilme kriterlerine uyan 255 kalp yetersizliği tanısı alan birey oluşturmuştur. Veriler, literatür doğrultusunda oluşturulan anket formu, Memorial Semptom Değerlendirme Skalası-Kalp Yetmezliği, Avrupa Kalp Yetersizliği Öz Bakım Davranışı Ölçeği ve Minnesota Kalp Yetmezliği ile Birlikte Yaşama Anketi kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Normal dağılıma uygunluk Kolmogorov Smirnov ve Shapiro Wilk Testleri ile incelendi. İkili gruplarda normal dağılan verilerin karşılaştırılmasında Bağımsız Örnekler t Testi, normal dağılmayan verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U Testi, ölçek puanlarına etki eden bağımsız değişkenlerin incelenmesinde Lineer Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularında; bireylerin en fazla yaşadıkları semptomlar %97.6 oranında halsizlik ve hastaların çoğunluğunun New York Heart Association sınıflamasına göre en çok sınıf 2 grubunda yer aldıkları tespit edilmiştir. Minnesota Kalp Yetmezliği ile Yaşam Anketi ve Memorial Semptom Değerlendirme Skalası-Kalp Yetmezliği anketi toplam puanları arasında anlamlı, pozitif yönlü, çok yüksek düzeyde bir ilişki saptanmıştır. Avrupa Kalp Yetersizliği Öz Bakım Davranışları Ölçeği toplam puanı ile Memorial Semptom Değerlendirme Skalası ve Minnesota Kalp Yetmezliği ile Birlikte Yaşama Anketi toplam puan ile arasında çok zayıf düzeyde pozitif yönlü anlamlı olmayan bir ilişki saptanmıştır. Sonuç olarak, hasta bireylerde görülen semptom düzeyi artışı ile yaşam kalitesinin düştüğü ve semptom düzeyi ile öz bakım arasında zayıf bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of symptom levels of patients with heart failure on self-care behavior and quality of life. The study consisted of patients with heart failure who were hospitalized in Balıkesir University Health Practice and Research Hospital Cardiology Service and Coronary Intensive Care Unit and applied to Cardiology Outpatient Clinic. The study was conducted between February 15 and December 25, 2021, and the sample of the study consisted of 255 patients who suffered from heart failure, and who fit the criteria for inclusion in the study. The data were gathered with the questionnaire form created in line with the literature; Memorial Symptom Assessment Scale-Heart Failure, European Heart Failure Self-care Behavior Scale and the Minnesota Living With Heart Failure Questionnaires were administered through face-to-face interview technique. Compliance with the normal distribution was examined through Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk Tests. Independent Samples t Test was used to compare normally distributed data in binary groups, Mann Whitney U Test was used to compare non-normally distributed data, and Linear Regression Analysis was used to examine independent variables affecting scale scores. Among the research findings are that the most common symptoms suffered by individuals were weakness at the rate of 97.6% and the majority of patients were found to be in the class 2 group according to the New York Heart Association classification. A significant, positive, very high level of correlation was found between the total scores received from the Minnesota Heart Failure Life Questionnaire and the Memorial Symptom Assessment Scale-Heart Failure Questionnaire. A very weak positive non-significant relationship was found between the total scores of the European Heart Failure Self-care Behavior Scale, the Memorial Symptom Assessment Scale and the Minnesota Living With Heart Failure Questionnaire. The total score of the European Heart Failure Self-care Behavior Scale was found to have a weak, positive and significant relationship with those of the Memorial Symptom Assessment Scale and the Minnesota Living With Heart Failure Questionnaire. In summary, it has been found that the quality of life decreases with the increase in the level of symptoms observed in sick individuals, and a weak relationship was found between the level of symptoms and self-care.