Trabzon ve çevresindeki fabrikalarda gürültü seviyelerinin incelenmesi ve gürültü kontrolü
Noise control and maesurements for some factories in Trabzon
- Tez No: 78115
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, gürültü ölçümü, gürültü kontrol metotları, gürültü seviyesi VI, Noise, noise measurements, noise control methods, noise level VII
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZET Bu çalışmada Trabzon Organize Sanayii ve Trabzon dışındaki bazı fabrika ve üretim atölyelerindeki gürültü seviyeleri tespit edilmiş ve sorunlar hakkında çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Yapılan çalışmada, fabrikalarda bütün makinalar çalışır durumda iken CEL 268-Tip 1 gürültü ölçüm aleti ile her makina için ortalama beş dakika ölçüm yapılmıştır. Toplam gürültünün bulunması için kullanılan grafik ve hesaplama yöntemi ile fabrika içi gürültüler tespit edilmiştir. Ayrıca gürültü, gürültü azaltım yöntemleri, gürültünün sınırlandırılması ve ölçüm yöntemleri hakkında genel bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the noise levels have been measured for some factories and workshops in Trabzon and surroundings. Some methods of noise reduction have been suggested. In the work, the measurements have been done for all of the machines in factories and workshops by using a CEL 286-Type 1 sound level meter. While all of the machines were working, noise levels have been measured for a period of five minutes. The total noise level niose in factories and workshops have been determined by using a correlation diagram and a special calculation method. In addition general information about noise, methods of reduction, classification of noise and the methods of noise measurement have been given.