3-m-klorobenzil-4-amino-4,5 dihidro-1 H-1,2,4-triazol-5-on ve bazı türevlerinin sentezi
Synthesis of 3-m-chlorobenzyl-4-amino-4,5-dihydro-lH-l,2,4-triazol-5- one and its some derivatives
  1. Tez No: 78117
  2. Yazar: EMİNE KARABACAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE BAHÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3-m-Klorobenzil-4-amino-4, 5-dihidro- IH- I, 4-triazol-5-on, Dimetilsülfat, Benzaldehid, 4-Fluorobenzaldehid, Tiyofen- 2-karboksialdehid, Asetik anhidrid. IV, 3-m-chlorobenzyl-4-amino-4, 5-dihydro- 1H- 1, 4-triazol-5-one, Di- methylsulphate, Benzaldehyde, 4-Fluorobenzaldehyde, Furfural, Thiophene-2-carboxyaldehyde, Acetic anhydride
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Bu çalışmada, 3-m-klorobenzil-4-amino-4,5-dihidro-lH-l,2,4-triazol-5-on bileşiği sentezlenmiş ve bu bileşiğin benzaldehid, 4-fluorobenzaldehid, furfural, tiyofen-2-karboksialdehid ve 2,5-dimetoksitetrahidrofuran ile reaksiyonları incelenmiştir. Buna ilaveten, bu bileşiğin N-metil türevi sentezlenmiştir. Ayrıca, 3-m- klorobenzil-4-(p-fluorobenzilidenamino)-4,5-dihidro-lH-l,2,4-triazol-5-on bileşiğinin asetik anhidrid ile reaksiyonu da incelenmiştir. Çalışmada sentezi yapılan 10 yeni bileşiğin yapı aydınlatmaları için mikroanaliz, İR, 'H NMR ve UV spektroskopisi yöntemleri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, 3-m-chlorobenzyl-4-amino-4,5-dihydro-lH-l,2,4-triazol-5-one was synthesized and the reactions of this compound with benzaldehyde, 4- fluorobenzaldehyde, furfural, thiophene-2-carboxyaldehyde and 2,5-dimethoxy- tetrahydrofuran were investigated. Moreover, the N-methyl derivative of this compound was obtained. In addition the reaction of 3-m-chlorobenzyl-4-(p- fluorobenzylidenamino-4,5-dihydro-lH-l,2,4-triazol-5-one with acetic anhydride was also investigated. In order to identify 10 new compounds synthesized in the study, combustion analyses and spectroscopic methods including IR, *H NMR and UV were used.