Prostat kanserli hastalarda Vitamin-D ve D-Dimer seviyelerinin belirlenmesi
Determination of Vitamin-D and D-Dimer levels in patients with prostate cancer
- Tez No: 781165
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KIZILTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: D-Dimer, prostat kanseri, vitamin-D, D-Dimer, prostate cancer, Vitamin-D
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Prostat kanseri (PCa), dünya genelinde orta yaş ve üzerindeki erkek popülasyonlarının büyük bir kısmını etkileyen bir hastalıktır. Bu çalışmada prostat kanserli hastalarda ve kontrol grubunda serum Vitamin-D ve D-Dimer seviyeleri ölçülmüş ve bu iki parametre arasındaki korelasyon incelenmiştir. Bu şekilde, ilgilenilen bu iki parametre arasındaki korelasyonun prostat kanserli hastalarda kontrol grubuna kıyasla nasıl değiştiği incelenmiştir. Vitamin-D ve D-Dimer seviyelerinin PCa hastalarında ve kontrol grubunda ölçülmesi ile bu parametrelerin PCa prognozunda bir biyobelirteç olarak kullanılıp/kullanılamayacağı araştırılacaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmanın hasta grubunu, Atatürk Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyason Onkolojisi Bölümü'ne Erzurum ve çevre illerden gelen, postat kanseri tanısı alan ve düzenli takipleri yapılan hastalardan randomize seçilen yaş aralığı 56 ile 83 arasında değişen 42 erkek hasta (71.30 ± 8.06 yıl) oluşturmuştur. Çalışmanın kontrol grubunu ise Erzurum ilinde yaşayan ve herhangi bir kronik hastalığı olmayan yaş aralığı 58 ile 72 arasında değişen 42 sağlıklı erkek gönüllü (64.46 ± 3.97 yıl) oluşturmuştur. Prostat kanserli hastalardan ve kontrol gurubundan 10-12 saat açlığı takiben alınan venöz kan numunelerinde serum D-Dimer ve vitamin-D parametreleri ölçülmüş ve aralarındaki korelasyon incelenmiştir. Bulgular: Prostat kanserli hastaların ve kontrol gurubunun yaş ortalamaları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p>0.05). Serum vitamin-D konsantrasyonları prostat kanserli hastalarda 13.18 ± 6.46 ng/mL olarak ve kontrol grubunda ise 17.58 ± 5.71 ng/mL olarak ölçüldü. Hasta grubunda serum vitamin-D düzeyi kontrol grubundan düşük bulunmuştur (p0.05).
Özet (Çeviri)
Aim: Prostate cancer (PCa) is a disease that affects a large proportion of middle-aged and older male populations worldwide. In this study, serum Vitamin-D and D-Dimer levels were measured in prostate cancer patients and control group, and the correlation between these two parameters was investigated. In this way, we examined how the correlation between these two parameters of interest changed in prostate cancer patients compared to the control group. By measuring vitamin-D and D-Dimer levels in PCa patients and control group, it will be investigated whether these parameters can be used as a biomarker in PCa prognosis. Material and Methods: The patient group of this study consisted of 42 male patients (71.30 ± 8.06 years), aged between 56 and 83, who were randomly selected from the patients who were diagnosed with postal cancer and had regular follow-ups from Erzurum and surrounding provinces to the Radiation Oncology Department of Atatürk University Research and Application Hospital. . The control group of the study consisted of 42 healthy male volunteers (64.46 ± 3.97 years), whose age range was between 58 and 72, living in Erzurum and without any chronic disease. Serum D-Dimer and vitamin-D parameters were measured in venous blood samples taken from prostate cancer patients and the control group after 10-12 hours of fasting, and the correlation between them was examined. Results: When the mean age of prostate cancer patients and the control group were compared, no statistical difference was found (p>0.05). Serum vitamin-D concentrations were 13.18 ± 6.46 ng/mL in prostate cancer patients and 17.58 ± 5.71 ng/mL in the control group. Serum vitamin-D level in the patient group was lower than the control group (p=0.001). Serum D-Dimer concentrations were 1889.48 ± 983.15 ng FEU/mL in patients with prostate cancer and 418.00 ± 86.17 ng FEU/mL in the control group. Serum D-Dimer level in the patient group was higher than the control group (p0.05).