Uygulamada tuğla kalıpları araştırması
Study on loss of brick during construction
  1. Tez No: 78132
  2. Yazar: CENGİZ BAYDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. REŞAT SÜMERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tuğla, Tuğla Kaybı, Kil, Yatay Delildi Tuğla, Klinker Tuğla. VI, Brick, Brick Loss, Clay, Horizontal Coring Bricks, Clinker Bricks
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Ekonominin çok önemli olduğu ve ekonomik dengenin giderek bozulduğu günümüz dünyasında, gözden kaçan daha önemli bir şey var ki oda ekonomiyi ayakta tutan hammadde kaynaklarıdır. Bu kaynaklardan ele almış olduğumuz tuğla ve dolayısıyla tuğlanın hammaddesi olan kildir. Dünyada, özellikle ülkemizi yakından ilgilendiren erozyon ve dolayısıyla hızla yok olan topraklarımıza birde dikkatsizce yok edilen tuğla (kil) eklendiğinde geleceğe ve Türkiye ekonomisine iyimser olarak bakmak herhalde mümkün görünmemektedir. Sözü edilen bu nedenler göz önüne alınarak yapılması düşünülen bu çalışmada, yapım sırasında oluşan tuğla kayıplarını Trabzon ölçeğinde ele almak, bu kayıpları mümkün olduğunca önlemenin metotlarını araştırmak ve bu kayıplar sonucunda oluşan ekonomik zararın Türkiye ekonomisine olan etkisini ortaya koymak olmuştur. Çalışmada nitel gözlem olarak, inşaat sahasına gidildiğinde tuğlanın duvar örülünceye kadar geçirdiği evreler çıplak gözle gözlenmiş, nicel gözlem olarak ise, inşaatlarda ölçümler ve sayım işlemleri yapılarak bu inşaatlara ait anket formları düzenlenmiştir. Çalışma sonucunda, elde dilen veriler değerlendirildiğinde hiçte küçümsenmeyecek derecede kayıpların meydana geldiği ve bu kayıpların nedenlerinin neler olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Sources of raw materials which strongly support the economy is very important in today's world. In this paper we studied“brick”and its raw material clay because of the clay erosion today in our nature. It is hard to be optimistic for the future of the economy. This paper intends to study economical loss during the production of brick in Trabzon and to find out solutions for creating methods to deal with the problem and to show the bad results for the Turkish economy. The phases of making walls with bricks were observed step by step in the area and processes of measures and counting were carried out including questionnaires which belong to the buildings. The present research clearly shows that loss of bricks during construction is of great importance and that the result of this is quite considerable.