Çocuklar için felsefe (P4C) uygulamalarının tartışmacı yazma becerisinin geliştirilmesinde kullanılması: Bir eylem araştırması
USING PHILOSOPHY FOR CHILDREN (P4C) APPLICATIONS IN ARGUMENTATIVE WRITING INSTRUCTION: AN ACTION RESEARCH
- Tez No: 885784
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA DEMİRTAŞ TOLAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çocuklar için felsefe (P4C), Tartışmacı yazma, Düşünme becerileri, Dil becerileri, Philosophy for children (P4C), Argumentative writing, Thinking skills, Language skills
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu araştırmada ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin tartışmacı yazma becerilerini geliştirmek amacıyla Çocuklar İçin Felsefe (P4C) yöntemi uygulanmış, bu yöntemin öğrencilerin tartışmacı yazma becerilerinin gelişimine etkisi ve öğrencilerin yapılan uygulamalara dair görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma, tespit edilen bir sorunun çözümüne yönelik yeni bir yöntemin uygulanmasını gerektirdiğinden nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması biçiminde desenlenmiştir. Araştırmanın uygulaması, İstanbul ilinin Kartal ilçesinde bulunan bir okulda 12 haftalık bir zaman diliminde gerçekleştirilmiştir. Uygulama sürecinde nitel verilerin toplanmasında araştırmacı ve öğrenci günlükleri, öğrenci etkinlik kağıtları, video ve ses kayıtları, fotoğraflar ve öğrencilerle yapılan görüşmelerden yararlanılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında ise“Tartışmacı Yazma Formu”ve“Tartışmacı Yazma Analitik Dereceli Puanlama Anahtarı”kullanılmıştır. Elde edilen nitel veriler içerik analizi ve betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Nicel verilerin çözümlenmesinde ise“Wilcoxon Uyumlu Çiftler İşaretli Sıralar Testi”kullanılmıştır. Uygulama sonucunda Çocuklar İçin Felsefe (P4C) yönteminin öğrencilerin tartışmacı yazmanın biçim ve içerik özelliklerini öğrenmesini olumlu yönde etkilediği, bu yöntemle öğrendikleri tartışmacı metin yapısı elementlerini farklı konularda yazdıkları tartışmacı yazılara da aktarabildikleri tespit edilmiştir. Ayrıca P4C yönteminin öğrencilerin düşünme, konuşma, günlük yaşam, iletişim kurma gibi farklı alanlardaki becerilerini olumlu yönde etkilediği ve öğrencilere yazılarını organize etme becerisi kazandırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the Philosophy for Children (P4C) method was applied to improve the argumentative writing skills of 7th grade secondary school students, and the effect of this method on the development of students' argumentative writing skills and the students' opinions on the applications were tried to be determined. Since the research requires the application of a new method to solve an identified problem, it was designed in the form of action research, one of the qualitative research methods. The application of the research was carried out in a school in the Kartal district of Istanbul over a period of 12 weeks. During the application process, researcher and student diaries, student activity sheets, video and audio recordings, photographs and interviews with students were used to collect qualitative data.“Argumentative Writing Form”and“Argumentative Writing Analytical Rubric”were used to collect quantitative data. The obtained qualitative data were analyzed with content analysis and descriptive analysis.“Wilcoxon Matched Pairs Signed Rank Test”was used to analyze quantitative data. As a result of the application, it was determined that the Philosophy for Children (P4C) method positively affected students' learning of the form and content features of argumentative writing, and that they were able to transfer the argumentative text structure elements they learned with this method to the argumentative writings they wrote on different topics. It has also been concluded that the P4C method positively affects students' skills in different areas such as thinking, speaking, daily life and communication, and provides students with the ability to organize their writings.