Carthamus tinctorius (Aspir) yağı üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosic studies on Carthamus tinctorius (Safflower) oil
- Tez No: 781341
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDAN GÖKBEN SEVİNDİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: α-Glukozidaz inhibisyonu, antioksidan etki, Carthamus tinctorius, elastaz inhibisyonu, fenolik bileşik miktarı, in vivo, tirozinaz inhibisyonu, α-glucosidase inhibition, antioxidant effect, Carthamus tinctorius, elastase inhibition, in vivo, phenolic compound amount, tyrosinase inhibition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Carthamus tinctorıus (Aspir) Yağı Üzerinde Farmakognozik Araştırmalar Amaç: Carthamus tinctorius (Aspir) yağının 2 farklı markaya ait numunelerinin toplam fenolik bileşik miktar tayinleri ve miktarlarının belirlenmesi ve antioksidan, antitirozinaz, anti-α-glukozidaz, antielastaz etkilerinin karşılaştırılarak tespit edilmesi çalışmamızın amacını oluşturmaktadır. Materyal ve Metot: Yağ örneklerinin toplam fenolik bileşik içeriklerinin tayini için Folin-Ciocalteus yöntemi kullanıldı. Antioksidan kapasiteleri belirlemek için DPPH ve ABTS+ radikallerinin süpürücü etkileri belirlenerek değerlendirildi. Yağ numunelerinin DPPH radikali süpürme aktivitesi Blois metoduna göre, ABTS katyon radikali süpürücü etki tayinleri ise Re ve arkadaşları tarafından geliştirilen metod ile tespit edildi. Tirozinaz enzimi inhbitör etkisi Lee; α-glukozidaz inhibitör etki tayini Bachhawat; elastaz enzim inhibitör etki tayini ise Tu tarafından geliştirilen ve üzerinde modifikasyonlar yapılan yöntemlere göre tayin edildi. Bulgular: Çalışılan yağ örnekleri arasında en yüksek toplam fenolik bileşik miktarı DA kodlu (Doğal Gurme) yağ örneğinde bulunmuştur. Antioksidan, anti-tirozinaz ve anti-elastaz deneylerinde en yüksek inhibisyon etkisi de DA kodlu yağ örneğinde olduğu bulunmuştur. Her iki yağ örneğinde de α-glukozidaz enzimi üzerinde inhibitör etki göstermemiştir. Sonuç: Birçok farklı literatürlerde de bahsedildiği gibi geniş bir fonksiyonel ve biyolojik aktivite alanına sahip olan bu yağ üzerinde yapılan çalışmaların işlevselliğini ve biyoyararlanımını insanlar üzerinde araştırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca aspir yağı üzerinde daha etkili düzenleyici tavsiyeler yapmak için vücuttaki etki mekanizması, toksikolojik etkileri hakkında daha fazla in vivo araştırma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Pharmacognosic Studies on Carthamus tinctorius (Safflower) Oil Aim: The aim of our study is to determine the total phenolic compound assays and amounts of the samples of 2 different brands of Carthamus tinctorius (Safflower) oil and to compare the antioxidant, antityrosinase, anti-α-glucosidase, antielastase effects. Material and Method: Folin-Ciocalteus method was used for the determination of total phenolic compound content of oil samples. In order to determine their antioxidant capacity, the scavenging effects of DPPH and ABTS+ radicals were determined and evaluated. The DPPH radical scavenging activity of the oil samples was determined by the Blois method, and the ABTS cation radical scavenging effect was determined by the method developed by Re et al. Tyrosinase enzyme inhibitory effect Lee; α-glucosidase inhibitory effect assay Bachhawat; The elastase enzyme inhibitory effect was determined according to the methods developed and modified by Tu. Results: Among the oil samples studied, the highest total amount of phenolic compounds was found in the DA coded (Natural Gourmet) oil sample. In the antioxidant, anti-tyrosinase and anti-elastase experiments, the highest inhibition effect was found in the DA coded oil sample. It did not show an inhibitory effect on α-glucosidase enzyme in both oil samples. Conclusion: As mentioned in many different literatures, there is a need to investigate the functionality and bioavailability of studies on this oil, which has a wide functional and biological activity area, on humans. In addition, more in vivo research on the mechanism of action and toxicological effects in the body is required to make more effective regulatory recommendations on safflower oil.